Buren niet opgezet met uitbreidingsplannen All-Drain in centrum van Dentergem

De inrit naar het bedrijf bevindt zich vlak naast het Jeugdontmoetingscentrum in de Wontergemstraat.© (Foto TVW)
De inrit naar het bedrijf bevindt zich vlak naast het Jeugdontmoetingscentrum in de Wontergemstraat.© (Foto TVW)
Redactie KW

Buurtbewoners zijn ongerust over de uitbreidingsplannen die de Nederlands-Vlaamse producent van drainagebuizen All-Drain heeft met zijn vestiging in de Wontergemstraat in Dentergem. Het bedrijf wil vier silo’s van 18 meter hoog bouwen.

All-Drain heeft een planologisch attest aangevraagd met het oog op de uitbreiding van een bestaande loods met ongeveer 900 vierkante meter voor de plaatsing van een menginstallatie. In functie daarvan wil het Nederlandse bedrijf ook vier silo’s voor de opslag van grondstoffen plaatsen.

Dat is niet naar de zin van een aantal buurtbewoners uit de wijk Abbeloos, Markegemsesteenweg en Wontergemstraat, die een petitie en persoonlijke bezwaren hebben overhandigd aan het gemeentebestuur. “Die vier silo’s worden 18 meter hoog en zullen een nefaste uitwerking hebben op het uitzicht van de omgeving. Het bedrijf situeert zich trouwens pal naast het Jeugdontmoetingscentrum (JOC) en dichtbij een wijk met veel jonge gezinnen”, zeggen de klagers, die anoniem wensen te blijven en zich ook grote zorgen maken over de producten die in de menginstallatie zullen belanden. “Bovendien is er de problematiek van fijnstof.”

Dossier in te kijken

Patricia van Deurzen, een van de eigenaars van All-Drain, verwijst naar de aanvraag van het planologisch attest, die online te vinden is. “Bezorgde buurtbewoners kunnen het hele dossier gaan inkijken op het gemeentehuis”, zegt ze. Ook mogen ze contact met haar opnemen.

“De vier geplande silo’s, die niet hoger komen dan toegelaten, zullen een bestaande silo vervangen en netjes in een vierkant worden gebouwd om zo weinig mogelijk oppervlakte in te nemen. Ze zullen gewoon grondstoffen bevatten en geen schadelijke stoffen. Die komen er bij All-Drain helemaal niet aan te pas. Ook van schadelijk fijnstof is geen sprake.” De uitbreiding impliceert volgens haar geen extra transporten, wel een betere spreiding ervan. Uit de aanvraag leren we ook dat de silo’s niet aan de kant van de woonomgeving worden ingeplant.

“Nog nooit problemen met bedrijf”

De Dentergemse burgemeester Koenraad Degroote (Eendracht) zegt dat de gemeente tot dusver uitsluitend gunstige adviezen binnenkreeg, inclusief van de provincie. “Wij laten het dossier uitgebreid onderzoeken, maar we zullen heel sterke argumenten moeten hebben om het gunstig advies van de provincie naast ons neer te leggen. Een eventuele beroepsprocedure wordt door de deputatie behandeld.” Nog volgens Degroote is All-Drain sinds midden jaren negentig in Dentergem actief en waren er nooit problemen.

Het bedrijf produceert drainagebuizen en helpt samen met draineerbedrijven boeren water af en aan te voeren bij nat en droog weer.

Wie dat wenst kan bij het bedrijf extra informatie over de plannen opvragen via alldrain@skynet.be. Het openbaar onderzoek loopt nog tot en met 3 februari.

(TVW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier