Brugs visverwerkend bedrijf Mowi Belgium gebruikt interactieve tool om nieuwe medewerkers wegwijs te maken

XR-app bij Mowi© Davy Coghe
XR-app bij Mowi© Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Visverwerkend bedrijf Mowi Belgium, het voormalige Pieters visbedrijf, gebruikt voortaan een virtuele, interactieve tool om nieuwe medewerkers voor te bereiden op hun eerste werkdag. “Zo weten de medewerkers al op voorhand waar ze hun fiets kunnen stallen en waar de refter is”, klinkt het.

Mowi Belgium langs de Kolvestraat in Sint-Pieters, bij veel Bruggelingen nog bekend als Pieters visbedrijf, ontwikkelde met financiële steun van de Vlaamse overheid een nieuw instrument om het onthaal van nieuwe medewerkers efficiënter te laten verlopen.

Het bedrijf, dat deel uitmaakt van een multinational met twaalfduizend medewerkers en vestigingen in vijfentwintig landen, werkt hiervoor samen met SBM – onderdeel van opleidingscentrum Syntra West – en met Greygin, een jonge startup die de educatieve tool Play it Safe ontwikkelde.

Fietsenstalling en refter

“We waren al een tijd op zoek naar een vlottere manier om onze nieuwe productiemedewerkers in het bedrijf te introduceren. Via een inspiratiesessie van SBM ontdekten we dan de mogelijkheden van Play it Safe”, vertelt Jeroen Adam, verantwoordelijke voor veiligheids- en kwaliteitsvoorschriften bij Mowi Belgium.

“De tool die wij hebben ontwikkeld gaat uit van het principe van ‘game based learning’”, vertelt Brecht Kets, een van de oprichters van Greygin. “Nieuwe medewerkers kunnen nog voor ze een voet in het bedrijf gezet hebben virtueel het hele bedrijf verkennen. Zo weten ze bijvoorbeeld al op voorhand waar ze hun fiets kunnen stallen en waar de refter is. Maar ook over het eigenlijk productieproces, in dit geval vooral de vereisten voor het verpakken van vis, wordt zo al heel wat nuttige info meegegeven.”

“De tool kan zowel gebruikt worden op de smartphone, op de PC als via virtual reality. Die laatste optie is dan wel het meest ‘levensecht’ qua ervaring maar het is sowieso dezelfde content als via smartphone en PC. Wat educatief gezien zo interessant is, is dat er ook kleine testjes in de tool zitten ingebouwd. Er zijn vragen ingebouwd die de gebruiker moet beantwoorden om dan verder te kunnen.”

Bijkomende educatie

“Wij hebben hier als bedrijf ook zelf behoorlijk wat werk voor verzet doordat we al die beelden van onder meer het onthaal en de werkvloer zelf hebben opgenomen met een geavanceerde 360 ° camera”, vult Jeroen Adam van Mowi Belgium aan. “Ook Adecco, waarmee we steeds samenwerken voor onze interimkrachten, is hierin trouwens een partner gezien zij de mensen al van in hun kantoor laten kennismaken met dit instrument. Nu we over deze tool beschikken gaan kunnen we er vlot mee aan de slag om ze toe te passen voor andere groepen medewerkers of bijkomende educatie.”

(PDV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier