Brouwerij ’t Verzet gaf Oud Bruine bierstijl een jonger en hipper imago

De vier brouwers in Brouwerij ’t Verzet v.l.n.r. Leopold Schneider, Alex Lippens, Jens Tack en Koen Van Lancker. (foto GV)
Gerda Verbeke

Na wat geëxperimenteer in de garage, richtten drie studiegenoten Biochemie in 2011 een bedrijfje op om friszurig Vlaams Rood Bruin te brouwen. Ondertussen telt Brouwerij ‘t Verzet vier voltijdse krachten en stroomt er dit jaar 250.000 liter bier uit hun brouwketels.

Tien jaar terug besloten drie jonge twintigers om met de typische Zuid-West-Vlaamse bierstijl aan de slag te gaan. Ze kenden zichzelf de ambitieuze missie toe om de bierstijl een jonger en hipper imago te geven. Vandaag brouwen, verpakken en verkopen ze een gamma van een twintigtal eigenzinnige en speelse brouwsels in de Grote Leiestraat in Anzegem.

Rebel Local

Ons eerste bier heet niet toevallig Rebel Local”, vertelt Koen Van Lancker (35). “We wilden ons verzetten tegen de vervlakking in de bierwereld en wilden het creatieve van onze ambacht omarmen. Brouwerijen mogen volgens ons soms wat meer identiteit en durf tonen, wat meer tonen wie ze echt zijn en hun eigen ding doen.”

“Voor de grote massa brouwen interesseert ons niet. Onze brouwsels moeten de mensen verrassen. Daarom doen wij heel veel rondleidingen in onze brouwerij, ook voor maar twee personen. Een laagdrempelige en persoonlijke uitleg over onze passie en drijfveren vinden we heel belangrijk.”

Speciaalbier in de lift

“Er is veel veranderd op 10 jaar”, vervolgt Alex Lippens (34). “Bij de start in 2011 waren er in België 137 officiële brouwerijen. Ondertussen is de kaap van 400 brouwerijen bereikt. Dat toont aan dat speciaalbier in de lift zit. Mensen zoeken opnieuw de diversiteit op die het Belgische bierlandschap zo typeert.”

Tien jaar geleden vonden we dat de Belgische brouwers wat in slaap waren gevallen en de bieren van hun collega’s simpelweg kopieerden. Dat leidde tot eenheidsworst. Wij – en duidelijk veel andere startende brouwers – vonden dat het ook op een andere manier kon en gingen op zoek naar intense smaken met minder voor de hand liggende ingrediënten én een jonge, rebelse look.”

Bierfestival

Brouwerij ’t Verzet is niet vies van een experiment en heeft inmiddels een twintigtal bieren met klinkende namen als Moose Blues, Super NoAH, Unwanted Tattoo en Baby Jesus. “Wat opvalt binnen ons aanbod is het friszurige Vlaams Rood Bruin”, aldus Jens Tack (31). “Niet onmiddellijk een bierstijl die je zou linken aan een jonge brouwerij. Al van bij onze eerste stappen in het bierlandschap waren Alex en ik geïntrigeerd door zoveel complexiteit en karakter in een bier en kenden onszelf de ambitieuze missie toe om de bierstijl terug een jonger en hipper imago te geven.”

In het kader daarvan organiseren we op 10 en 11 december dit jaar de eerste editie van Oud Bruin Fest in Kortrijk. Uit binnen- en buitenland zullen 33 brouwerijen er hun bieren schenken, waarbij elk van hen minstens één Vlaams Rood Bruin meebrengt aangevuld met andere heerlijke brouwsels. Met dit bierfestival willen we aantonen hoe divers en veelzijdig deze klassieker is en deze Vlaamse trots eindelijk opnieuw in de schijnwerpers zetten.”

Om hun tienjarig bestaan te vieren, trakteert ’t Verzet deze maand met een gratis feestfles Rebel Local 75 cl bij aankoop van 12 flesjes van 33 cl Verzet-bier in de deelnemende drankenhandels. Alle info over het festival is te vinden via www.oudbruinfest.com

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.