Bloemisterij De Smet in Oeselgem maakt zich op voor Allerheiligen

Deze medewerkersploeg van Bloemisterij De Smet is klaar voor Allerheiligen: Christophe De Smet, Daisy Mingneau, Anouchka Plumet, Carine Vercouilie, Lieve Balduck, Maria Walcarius, Lea Vandevoorde, Ellen Van Laecke en oprichter Joseph De Smet. Ann Vermeersch, Sarah Maes en Laurette Crabbe ontbreken op de foto. © Tom Van Houtte
Tom Van Houtte

Vorig jaar deze periode zaten Christophe De Smet en zijn vrouw Daisy Mingneau nog met de daver op het lijf dat hun winkel uitgerekend met Allerheiligen de deuren zou moeten sluiten. Dit keer is er sprake van gezonde stress voor de honderden bloemstukken die moeten worden gemaakt.

Christophe De Smet (49) neemt ons mee tot helemaal achterin de serres, tot bij een perk met snijchrysanten, die straks worden afgeknipt en netjes in honderden stukken verwerkt. “Hiermee begon het bijna 50 jaar geleden voor mijn ouders (Joseph De Smet (76) en Maria Walcarius (74), red.). Tot 13 jaar geleden draaide ons bedrijf hier volledig op”, vertelt Christophe.

Maar dan kwam de crisis van 2008: snijbloemen van de Nederlandse markt overspoelden meer dan ooit de onze en de energieprijzen schoten de lucht in. De verliezen stapelden zich op. “Toen besloten we om het roer helemaal om te gooien. We schakelden over op seizoensartikelen die via thuisverkoop en voor het eerst ook via de Tieltse boerenmarkt hun weg naar de klant vonden.”

Geen bestellingen

Bloemisterij De Smet in de Vaerestraat kweekt tulpen, lelies, alstroemeria, antirrhinum, zonnebloemen en dahlia’s, terwijl ook de kweek van snijheesters voor de verwerking in boeketten en stukken wordt uitgebreid. Hoeft het aangehaald dat de bloemisterij de komende periode op volle toeren zal draaien? “Moederdag is voor ons de belangrijkste feestdag en Allerheiligen komt daar zeker achter”, aldus Christophe, die sinds woensdag elk moment van de dag 150 vers gemaakt bloemstukken in de winkel wil hebben. “Allerheiligen baart ons meer kopzorgen dan Moederdag. Elk jaar willen we een mooie variatie aanbieden in grootte, vorm en bloemen, zodat we voor elk mogelijk graf een passend stuk hebben.”

Tot een vijftal jaar geleden konden klanten ze nog bestellen, maar daar is de bloemisterij van afgestapt. “We verzopen in onze administratie. De zeven floristen die we optrommelen dienden op den duur enkel nog bestaande stukken na te maken, waardoor ze hun creativiteit niet meer kwijt konden. Vandaag maken we ons sterk dat elke klant zijn gading vindt in het enorm uitgebreide aanbod.”

Daarnaast verkoopt bloemisterij De Smet in aanloop naar Allerheiligen zelf samengestelde plantcoupes en de onvermijdelijke potchrysanten. “Vroeger kochten mensen er al eentje van in september om aan de voordeur te plaatsen. Hoewel dat amper nog het geval is, mogen we niet klagen over de verkoop. Door het sterk gedaalde aantal kwekers, die door de dumpingprijzen her en der hun boterham niet meer konden verdienen, zijn ze de laatste jaren weer wat duurder geworden. Maar wat je hier vindt, is en blijft een eerlijke prijs voor kwaliteit”, zegt Christophe, die behalve van zijn vrouw Daisy (44) ook vrijwel dagelijks op hulp kan rekenen van zijn ouders.

Brandjes blussen

Zijn taak in het geoliede raderwerk met Allerheiligen, waar ook een aantal groenstekers deel van uitmaken: brandjes blussen. “Er is altijd wel ergens iets te kort of er zijn bloemen die om water smeken. En als ik tijd heb, maak ik ook zelf stukken, maar dat lukt net iets te weinig naar mijn zin.”

Hoe dan ook is er sprake van gezonde stress in aanloop naar Allerheiligen, maar amper een jaar geleden brak het angstzweet de bloemist uit. “We vergingen bijna van de stress bij de gedachte dat de regering ons rond 1 november elk moment het bevel kon geven om te sluiten. En dat terwijl alles was aangekocht… Maar goed, gelukkig hebben we de coronacrisis redelijk overleefd, met dank aan de fors gestegen verkoop van perkplanten. Mensen kochten dan wel geen bloemetje in functie van een uitstapje naar vrienden of familie, maar fleurden hun woning en tuin op.” En of dat energie geeft.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier