Bij ‘Haarbar Natuurkapper’ wordt alles gerecycleerd, tot haar toe

Heidi Tavernier met twee van haar The Green Scissors-boxen waarin ze plastic, metaal en geknipt haar recycleert.© (Foto BC)
Heidi Tavernier met twee van haar The Green Scissors-boxen waarin ze plastic, metaal en geknipt haar recycleert.© (Foto BC)

Wist je dat geknipte haren kunnen dienen als compost? Wel wij ook niet. Maar Heidi Tavernier van kapsalon Haarbar Natuurkapper weet het wél. Sinds kort recycleert zij alles, zelfs geknipt haar. “Haar is een bron van proteïnen die mag teruggebracht worden naar de natuur.”

eidi Tavernier (51) houdt al 33 jaar een kapsalon open in de Brugsestraat in Aartrijke. Al was dat wel op drie verschillende locaties langs deze weg. In 2016 verhuisde Heidi met haar kapsalon naar de huidige locatie en besliste ze om het over een andere boeg te gooien. Ze doopte haar kapsalon om tot ‘Haarbar Natuurkapper’ en trekt sindsdien de groene kaart door met natuurlijke haarkleurproducten te werken. “Geleidelijk aan ben ik het volledige gamma gaan veranderen waardoor ik sinds de tweede lockdown alleen nog met natuurlijke kleuringen, shampoos en producten allerhande werk. Die werden heel positief onthaald door de klant en bieden ook tal van voordelen voor hen. De structuur van het haar herstelt en verbetert, het haar glanst meer en ook pluizig haar komt veel minder voor. Een niet zo zichtbaar voordeel is ook dat de klanten al die chemische en kankerverwekkende producten niet meer in hun lichaam en dus in hun bloedbanen binnenkrijgen. Als kapster is dat uiteraard ook een groot voordeel voor mezelf. Bovendien krijg ik van mijn klanten vaak te horen dat hun uitgroei minder zichtbaar is, ook dat komt door de natuurlijke dekking”, somt Heidi de voordelen op.

Sinds kort gaat Heidi helemaal voor groen. “Door me steeds meer te informeren, ontdekte ik The Green Scissors. Dankzij dit bedrijf kunnen kappers hun afval omzetten in een nieuwe grondstof die bovendien op een duurzame manier wordt verkregen. Dat sprak mij enorm aan. Ik recycleerde wel al, maar geknipte haren bijvoorbeeld belandden wel in de afvalzak. Nu heb ik drie boxen staan: eentje voor haren, eentje voor plastic en eentje voor metaal. De enige kleine inspanning die het van mij vergt, is dat ik het afval een tijdje moet stockeren. Van een bedrijf dat een duurzame, ecologische manier van werken promoot, kan je niet verwachten dat ze hier elke week met hun camion afval ophalen.”

Bron van proteïnen

Of dat geknipte haar dan ook gerecycleerd kan worden? “Ja, toch wel. Ik wist zelf ook niet dat het kon. Haar is geen afval, maar een bron van proteïnen die mag teruggebracht worden naar de natuur. Nog een extra pluspunt is dat The Green Scissors met de opbrengst enkele sociale initiatieven steunt.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier