BeMatrix bekroond met Trends Gazelle: “Ongelooflijk fier op deze titel”

Edwin Van der Vennet en Stefaan Decroos van beMatrix.© GF
Edwin Van der Vennet en Stefaan Decroos van beMatrix.© GF
Peter Soete

Trends en Trends-Tendances hebben voor de twintigste keer de Trends Gazellen uitgereikt. Deze snelgroeiende bedrijven of ‘Gazellen’ zijn sterke en competitieve bedrijven die het ondernemersklimaat in hun regio positief beïnvloeden. Bij de grote bedrijven gaat de award naar het Roeselaarse beMatrix dat onder meer herbruikbare modulaire kits voor beursstanden en evenementen ontwikkelt.

Het verhaal van beMatrix vindt zijn oorsprong in Delta Matrix dat deel uitmaakte van Delta Light van Roeselarenaar Paul Ameloot. In 2004 namen Edwin Van der Vennet en Stefaan Decroos de helft van de aandelen over van Delta Matrix en in 2009 kochten ze ook de overige 50% van Paul Ameloot. “In 2005 veranderden we de naam al in beMatrix”, vertelt C!O ( of Chief Innovation Officer mét uitroepteken, red. ) Edwin Van der Vennet. “Delta Light ontwikkelde zich meer op de markt van de design verlichting terwijl beMatrix op de standenbouw mikt. Wij maken met onze producten het leven van standenbouwers en evenementenorganisatoren makkelijker. Dat gaat van onze unieke en modulaire kaders die veel eenvoudiger te monteren zijn dan de klassieke profielen tot het leveren van led-schermen en het aanbieden van een hybride stand voor roadshows of live streaming.”

Topjaar 2019

“Het is natuurlijk een beetje ironisch dat wij nu precies verkozen zijn tot Trends Gazelle”, bedenkt CEO Stefaan Decroos. “Onze omzet is door de coronapandemie volledig in elkaar gestuikt en onze organisatie is noodgedwongen kleiner geworden. Maar onze Gazelle-award spreekt over de groei van 2015 tot en met 2019. Dat laatste jaar was een absoluut topjaar voor beMatrix. Als we het bekijken over vijf jaar dan is onze omzet met meer dan 400% gestegen. En in vergelijking met 2018 noteerden we in 2019 een omzetstijging van meer dan 25%. Maar toen kwam natuurlijk 2020 met een pandemie die een gigantische impact had én heeft op de economie. Maar dit neemt niet weg dat wij ongelooflijk fier zijn op het feit dat wij uitgeroepen zijn tot Trends-Gazelle. We hebben een mooi verhaal geschreven.”

We zijn klaar om de draad weer op te pikken na de pandemie

“En ons verhaal is nog niet voorbij”, neemt Edwin Van der Vennet over. “We zijn er zeker van dat beMatrix de draad weer zal oppikken en daar zijn een aantal goede redenen voor. In de eerste plaats hebben we als bedrijf zeer snel geherstructureerd. We werken nu met om en bij de 70 personeelsleden en dat is een derde van het vroegere medewerkersbestand. De banken staan 100% achter ons bedrijf en bovendien hadden we al een mooie spaarpot opgebouwd die we het voorbije jaar konden aanspreken. Bovendien zijn zowel onze leveranciers als onze medewerkers ons trouw gebleven in deze moeilijke periode.”

“Hoe vreemd het ook mag klinken, deze periode bood ons ook mogelijkheden”, aldus Stefaan Decroos. “We hebben niet alleen geprobeerd onze vaste kosten zoveel mogelijk te verminderen, maar we hebben ook nagedacht om duurzamer en meer rendabel te werken. Er was eveneens tijd voor nieuwe productontwikkelingen in functie van een veranderende maatschappij die er zeker komt wanneer deze gezondheidscrisis zal voorbij zijn.”

Wereldspeler

“Toen wij van start gingen met beMatrix trokken wij meteen ook de internationale kaart. Wij werken met buitenlandse, lokale agenten en dat loopt zeer goed. In 2012 richtten wij samen met onze distributeurs in de VS een nieuwe firma op voor de Amerikaanse markt. Dat bleek een zeer goede zet want deze mensen kennen als geen ander het land, de gebruiken en de wetgeving ter plaatse. Eind 2018 namen we trouwens al die aandelen over. Vanaf 2016 werken we ook met lokale servicecentra in onze kernlanden. Dat zijn onze buurlanden maar ook de Scandinavische landen en Australië. Op die manier kunnen we zeer kort op de bal spelen bij vragen of problemen. Inderdaad, we zijn een wereldspeler en we waren de grootste in onze nichemarkt. Die markt zal zich herstellen maar dat zal geleidelijk aan gebeuren. Wij verwachten dat er in het begin minder beurzen zullen zijn en minder budgetten bij de bedrijven die onze klanten zijn of kunnen zijn. Maar we komen er wel. Deze crisis was ook voor beMatrix een louteringsproces dat ons de gelegenheid bood om veel zaken eens in het juiste perspectief te zien. Maar we zijn absoluut klaar om opnieuw uit de startblokken te schieten”, besluit Stefaan Decroos.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.