Bekende Gistelse slagerij De Zaeyer sluit: Marc en Christa nemen na 36 jaar afscheid

Marc en Christa De Zaeyer namen na 36 jaar afscheid van hun paardenslagerij in de Sint-Jans-Gasthuisstraat. © Peter Maenhoudt
Redactie KW

In de Sint-Jans-Gasthuisstraat 1 trokken Marc De Zaeyer (57) en zijn echtgenote Christa Defevere (56) de deur van hun bekende slagerij achter zich dicht. Maar liefst 36 jaar baatten ze de zaak uit. “We vonden geen geschikt personeel om in de winkel mee te werken, ook een overnemer diende zich niet aan”, laat Marc weten.

Er is een tijd van komen en een tijd van gaan. Voor Marc en Christa is het moment aangebroken om afscheid te nemen van hun stiel. “Ik ben al sinds mijn 16 jaar met vlees bezig”, begint Marc, afkomstig uit Sint-Joris bij Nieuwpoort. “Als student ging ik ’s avonds en in het weekend meehelpen in andere slagerijen, de kneepjes van het vak leerde ik in Brussel. Toen ik jong was, was onze hoofdstad dé plaats om alle technieken onder de knie te krijgen.” 36 jaar terug nam Marc in Gistel een slagerij over, die toen al sinds 1967 bestond. “36 jaar, da’s niet niks, hé?”, gaat de ondernemer verder.

“De eerste helft van die tijd woonden we in Gistel, de andere helft in mijn geboortedorp. Ook mijn broer Kris, die dertien jaar jonger is, baat in Ruddervoorde een slagerij uit. Maar het is voor mij gewoon tijd om ermee te stoppen. Enerzijds vonden we steeds moeilijker personeel. Het handwerk en de lange dagen schrikken blijkbaar veel mensen af. Anderzijds vonden we geen overnemer voor de zaak. Zeer spijtig, we vroegen nochtans 1 euro symbolische overname en een huursom om meteen een doorstart te kunnen nemen. Je moet als ondernemer natuurlijk met volle overtuiging in het verhaal stappen én ook op de volle steun van je man of vrouw kunnen rekenen.”

Altijd volle goesting

“Ik ben niet gestopt tegen mijn wil, hé”, benadrukt Marc. “Ik heb het graag gedaan en ben nooit één dag tegen mijn zin gaan werken. Maar of ik nu euforisch ben? Dat nu ook weer niet. Voor iedereen die stopt met werken – zij het aan 57 jaar of pakweg aan 65 jaar – is het een grote verandering. Maar de tijd om afscheid te nemen, is nu eenmaal aangebroken”, klinkt het.

We zullen het contact met klanten missen

“Onze dochters Charlotte (31) en Delphine (22) kozen voor een ander carrièrepad. Charlotte bekleedt een managersfunctie bij koekjesfabrikant Jules Destrooper, Delphine nam onlangs met haar vriend Maxim pannenkoekenbedrijf Petit Baron over in Sint-Joris, bij Nieuwpoort. Dat is vlakbij onze deur en ik zal dan ook af en toe een handje toesteken.”

Klanten van overal

De zaak van Marc De Zaeyer stond vooral bekend voor de verkoop van paardenvlees, toch een opvallend product dat doorgaans niet zo makkelijk te verkrijgen is. “Nochtans is het vlees zeer voedzaam en mager. Iemand die niet graag vet vlees eet, kan hier prima mee aan de slag. Ja, er zijn mensen die uit principe geen paardenvlees eten. Maar eerlijk, je kan evengoed geen varkens- of rundvlees eten.”

“Onze klanten kwamen van overal: Brugge, Gent en nog verder tot zelfs het buitenland. Het is ook het contact met de klanten dat we het meest zullen missen.” Marc en Christine beraden zich nog over de toekomst van het eigenlijke pand.

(TVA)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.