Beernems bedrijf laat ouderen videobellen met kleinkinderen: “Strijd met vereenzaming aangaan”

Bert Vanhoutte en Stefan Danschotter (rechts), de bestuurders van ‘Connectify’. © AVH
Arno Van Haverbeke
Arno Van Haverbeke Medewerker KW

De coronacrisis introduceerde videobellen bij het grote publiek, inclusief ouderen. Woon-zorgcentra konden geen bezoek meer ontvangen waardoor ouderen hun geliefde familie niet meer konden zien. Het Beernems bedrijf ‘Connectify’ heeft daar een oplossing voor: videobellen via de televisie in de kamer van senioren in een rusthuis.

Het probleem van de vereenzaming van ouderen was de voorbije periode brandend actueel. Toch zag het product van Stefan Danschotter en zijn bedrijf Connectify al voor de pandemie startte het levenslicht. “We startten samen met het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen een gezamenlijk traject in 2019. We wilden een app maken die videobellen naar oma of opa in een rusthuis mogelijk maakt. Maar ouderen zijn vaak digitaal analfabeet en krijgen digistress wanneer de kleinkinderen willen bellen. Kinderen en kleinkinderen hebben ook steeds minder tijd om oma te bezoeken, daar wilden wij een oplossing voor vinden”, vertelt Danschotter.

Contact gemakkelijker

Aan de hand van een app die ‘Tellie’ werd gedoopt, kunnen familie en vrienden bellen naar senioren via de televisie in hun kamer in het woon-zorgcentrum. De oudere hoeft niets te doen, de televisie neemt de videocall automatisch op. Anderzijds kan er aan de hand van een knop op de afstandsbediening ook voor gekozen worden om het gesprek niet op te nemen als het niet uitkomt. “Ons voornaamste doel is dat de oudere geen enkele vorm van stress ervaart. Dankzij onze app wordt het contact tussen ouderen en hun familie gemakkelijker. Zo kunnen de verhalen die grootouders zo graag vertellen herleven door digitaal in contact te komen met de kinderen.”

We willen er vooral voor zorgen dat de oudere geen enkele vorm van stress ervaart

Het bedrijf dat ‘Tellie’ maakt, is gehuisvest in Beernem en kan intussen rekenen op steun van Telenet. Bovendien heeft het bedrijf de tool ook al gepatenteerd. De hulp van Telenet was volgens Danschotter nodig om de combinatie tussen het videobellen en het televisiegebruik van de oudere mogelijk te maken. “Als oma televisie aan het kijken is, wil ze niets van haar programma missen. Maar een telefoongesprek met haar kleinkind, dat wil ze ook voor geen goud missen. Wanneer het kleinkind inbelt, wordt haar programma automatisch gepauzeerd. Als het gesprek is afgelopen, wordt haar programma automatisch hervat.”

Naast de videobelfunctie kunnen familieleden dankzij ‘Tellie’ ook foto’s, boodschappen en filmpjes naar de grootouders sturen. Zij kunnen die berichten dan bekijken op hun televisie via ‘Familytv’. Het beeld is dus groot genoeg en vraagt geen enkele ingewikkelde input van de senioren.

Al 50 rusthuizen

De tool is klaar en op dit moment worden al 50 rusthuizen uitgerust met de infrastructuur voor het product. “Nu focussen we op België dankzij onze partnership met Telenet die het sinds kort aan haar klanten aanbiedt onder de naam Tellie. De eerste stappen zijn gezet om het product ook aan te bieden aan andere operatoren en in het buitenland. Enkele internationale groepen zijn reeds komen kijken hoe wij hen kunnen helpen.”

De tool van Connectify houdt eveneens rekening met de privacy van de senioren. Via een simpele druk op de knop kan de oudere ervoor kiezen om oproepen op bepaalde momenten niet op te nemen. Daarnaast kan ook via de afstandsbediening een gesprek afgewezen worden. “Die simpele bediening zorgt ervoor dat mensen zonder digitale kennis en bijvoorbeeld ook minder valide mensen de app kunnen gebruiken”, vertelt de bestuurder van Connectify.

Ook voor dokters

In de toekomst wil het bedrijf de functionaliteit verder uitbreiden en de connectiviteit breder mogelijk maken. “Op dit moment gaat het vooral om connectiviteit tussen familieleden. Later willen we ook nadenken over bijvoorbeeld digitale bezoeken van de dokter. De oudere is vaak minder mobiel waardoor een verplaatsing naar de dokterspraktijk moeilijk is. De dokter heeft dan weer minder tijd en raakt moeilijk tot in het woon-zorgcentrum. Daar willen wij ook een oplossing voor vinden. Ook kinesistenoefeningen via onze digitale calls kunnen op deze manier gemakkelijker verlopen. Doordat je in de huiskamer van die mensen zit, kan je veel beter werken. Ze voelen zich meer op hun gemak.” Toch blijft het hoofddoel van ‘Tellie’ volgens Danschotter eenvoudig: “We willen de strijd met de vereenzaming van ouderen aangaan”, vertelt hij. Het bedrijf bestaat intussen drie jaar en telt zo’n 50 medewerkers.

Meer informatie: www.tellie.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier