Bakkerij Desmedt in Oostende moet voor het eerst de deuren sluiten tijdens eindejaarsperiode wegens personeelsgebrek

Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

“We hebben tranen gelaten toen we die beslissing moesten nemen.” Voor het eerst in driekwart eeuw moet bakkerij Desmedt zijn deuren sluiten tijdens de feestdagen omdat ze geen personeel vinden tijdens de drukste periode van het jaar.

De feestdagen komen eraan en dat betekent voor de warme bakkers onder ons dat het heel druk wordt. Bij bakkerij Desmedt komen er echter geen kerstbuches in de toonbank in december en dat voor het eerst in 75 jaar. Dat komt omdat bakker Steve Desmedt (55) en zijn vrouw Nancy Stangé (55) geen extra hulp meer vinden tijdens de feestdagen.

“Het laatste anderhalf jaar verloren we twee personeelsleden om verschillende redenen, alleen vinden we niemand om hen te vervangen”, klinkt het bij Steve. “Dat betekent dat we nu het werk moeten doen van vier mensen met twee mensen. Tijdens het weekend krijgen we nog hulp van jobstudenten, maar tijdens de feestdagen kunnen we dat met het personeel dat we nu hebben, niet bolwerken.”

Derde generatie

De bakkerij in de Stuiverstraat bestaat sinds november 1945. Het waren George Desmedt en zijn echtgenote die de bakkerij voor het eerst openden. Later nam Jean-Pierre Desmedt en zijn echtgenote de bakkerij over. In 1984 stapte ook Steve mee in de zaak, hij is de derde generatie binnen de familie die voor de bakkersstiel koos. “Dat we nu onze deuren moeten sluiten tijdens de feestdagen doet pijn”, vervolgt Steve. “Waarom niemand op de vacatures afkomt? Het nachtwerk, dat schrikt ze af. En het werken op de momenten waar iedereen vrij is: weekend, feestdagen, het hoort er allemaal bij.”

Steve en Nancy trekken elk jaar twee weken naar de zon, eind januari. Dat doen ze om stoom af te laten na de drukke eindejaarsperiode. “We hebben ons verlof noodgedwongen verplaatst naar de kerstvakantie en we blijven thuis”, zegt Steve met een diepe zucht. “Het zal voor het eerst in jaren zijn dat we de feestdagen met onze familie zullen vieren. Dat is misschien het enige positieve aan het hele verhaal. Er zijn echt wel traantjes gevloeid toen we die beslissing moesten nemen. We laten immers onze klanten in de steek en half werk leveren, dat willen we ook niet.”

Algemeen probleem

Volgens Bruno Kuylen, directeur bij Bakkers Vlaanderen, is het een algemeen probleem bij bakkers. “De interesse in de bakkersstiel is sterk aan het dalen”, weet Kuylen. “Zeker de laatste vijf jaar zien we een sterke terugval. Het bakker zijn is arbeidsintensief en ook het nachtwerk schrikt velen af. Het is vooral tijdens die drukste periodes van het jaar dat er geen personeel gevonden wordt. Heel wat warme bakkers verdwijnen en dat heeft voor een stuk te maken met dat personeelstekort. We beseffen dat de sector onder druk staat. Er is een grote nood aan helpende handen. Nochtans is het een job om trots op te zijn.”

(JRO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier