Bakkerij Debrabandere in Vlamertinge sluit na ruim een halve eeuw

Wim en Evelyne wonen intussen in hun appartement in Ieper. (foto EG)
Redactie KW

Na 52 jaar sluit Bakkerij Debrabandere definitief de deur op donderdag 23 september. Er wordt nog een laatste keer geopend van vrijdag 17 september tot en met woensdag 22 september om de klanten te bedanken.

Het verhaal van de bakkerij begon in 1969 toen Willy Debrabandere en zijn echtgenote Frida De Ketelaere de voedingswinkel van Robert Boudeweel in de Poperingsweg overnamen.

“Mijn ouders trouwden op een vrijdag en de volgende dinsdag ging de bakkerij al open”, vertelt enige zoon Wim Debrabandere (51) die in 1998 trouwde met Evelyne Vermeersch (46). Evelyne beëindigde haar studies op 16-jarige leeftijd en ging op leercontract in de bakkerij.

“We werkten met vier in de bakkerij”, vervolgt Wim. “Mijn vader bakte de broden en ik zorgde voor de patisserie en werkte graag creatief met chocolade. Moeder Frida en mijn vrouw Evelyne bedienden de klanten. Vroeger hielpen wij mijn ouders en later hielpen zij ons. Hulp bieden, was hun leven.”

Televisie-optredens

Bakkerij Debrabandere was een heel bekende zaak in de regio. “Wij kwamen zelfs drie keer op tv”, vervolgt Wim. “Dat was in Man Bijt Hond, in Afrit 9 toen we besloten om chocolade borsten te maken en vorig jaar in 20 jaar later. Belangrijker was dat we met vier de zaak runden, anders was het allemaal nooit gelukt.” Ooit zou de goed draaiende bakkerij wel eens ophouden te bestaan, maar Wim en Evelyne hadden zeker geen bepaalde datum in gedachten. “Ik heb wel gezegd dat ik zou stoppen de dag dat er iets met mijn vader zou gebeuren”, vervolgt Wim.

“Helaas is dat vroeger gebeurd dan we konden voorzien. Op 30 juli is mijn vader thuis plotseling overleden. Na heel lastige en zware weken hebben we dag in dag uit nagedacht hoe we eventueel de bakkerij zonder de hulp van mijn vader zouden verderzetten. Personeel zoeken, is geen optie. We hebben uiteindelijk de knoop doorgehakt.”

Laatste keer

Wim en Evelyne hadden intussen al een appartement gekocht in Residentie Infinity in Ieper. “De bakkerij staat nu leeg maar zomaar afscheid nemen van ons cliënteel kunnen we niet over ons hart krijgen”, zegt Evelyne.

“We openen onze bakkerij voor de laatste keer van vrijdag 17 tot en woensdag 22 september omdat we op een respectvolle en dankbare manier afscheid willen nemen van onze klanten die ons jarenlang onnoemelijk trouw zijn geweest. Een opvolger vinden voor Willy is onmogelijk. We vormden een stevig team en vier handen op één buik kun je zomaar niet vervangen. Het is met pijn in het hart dat de bakkerij definitief sluit op donderdag 23 september. De bakkerij is over te nemen maar we maken ons geen illusies. Er zijn meer bakkerijen dan bakkers.”

Voor Wim en Evelyne breekt een nieuwe episode in hun leven aan. “Ik blijf ondervoorzitter van SK Vlamertinge en Evelyne beloofde om eens naar het voetbal te gaan. We zien wel hoe het allemaal evolueert”, besluit Wim.

(EG)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.