Aluminiumbedrukker Aluscreen haalt een intelligente ‘derde arm’ in huis

Zaakvoerders Carmen Vermeersch en Jan Oost bij hun intelligente, mobiele ‘derde arm’.© foto Coghe
Zaakvoerders Carmen Vermeersch en Jan Oost bij hun intelligente, mobiele ‘derde arm’.© foto Coghe
Rudi Ilegems
Rudi Ilegems Medewerker KW

Het Ichtegemse bedrijf Aluscreen heeft een collaboratieve robot (een cobot) in dienst genomen: een slimme machine die voor haar bediener als derde arm fungeert. Daarmee is het bedrijf de eerste in zijn sector, van het onuitwisbaar bedrukken van aluminium.

Aluscreen produceert aluminium of kunststoffen bedieningspanelen en typeplaatjes. Denk aan mengpanelen voor de muziekindustrie en plaatjes met type en serienummers voor aanhangwagens, poorten en voertuigen. Het bedrijf maakt ook naamplaatjes om producten of een firmanaam extra uitstraling te geven, bijvoorbeeld voor terrasoverkappingen, tuinmeubels en liften.

Carmen Vermeersch en Jan Oost (beiden 40) namen het bedrijf in de Industriestraat, dat 35 jaar bestaat, over in 2012. Ze stellen zes mensen te werk.

Vernieuwende kijk

“Eigenlijk hebben we totaal geen grafische achtergrond”, legt Jan uit. “Carmen en ik zijn economisten van opleiding. Jaren geleden kreeg ik van de firma Caterpillar de kans om in Grenoble te gaan werken. Ik deed er kostprijsberekeningen van machines.”

“Carmen ging mee en startte er mee een filiaal van de firma Deloitte op, om financiële audits te doen. Toen we naar België terugkeerden, zochten we, gesterkt door onze ervaringen, een bedrijf om over te nemen. We kwamen bij Aluscreen terecht.”

Leergiering

“Net doordat we in die sector geen specifieke ervaring hadden, hadden we een vernieuwende kijk. We trachten onze bedrijfsprocessen steeds te verbeteren en proberen technieken uit andere sectoren toe te passen. We zijn nogal leergierig en gaan graag naar technische beurzen: daar steek je wel wat van op.”

Bijvoorbeeld het gebruik van een cobot. Een investering van 50.000 euro. “Een belangrijke factor in dat verhaal is de samenwerking die we doorheen de jaren met de Zwitserse firma Zünd hebben opgebouwd: een firma die snij- en freesmachines produceert die wij gebruiken.”

Automatiseren

“Het doel van de cobot is dat die gegevens uitwisselt met het toestel en efficiënt samenwerkt met de bediener ervan. Dat in tegenstelling tot de robots in de automobielsector: die zitten in een kooi, afgeschermd van de werknemers om hun veiligheid te garanderen, en moeten grote hoeveelheden verwerken om kostenefficiënt te zijn.”

“De cobot kan bij verschillende machines worden ingezet en verschillende handelingen uitvoeren, naargelang de aard van de bestelling. Zo kan je een groot aantal repetitieve handelingen automatiseren. In feite geef je de bediener van een machine een derde arm, in dit geval een ‘intelligente’ robotarm, die nieuwe handelingen kan worden aangeleerd. Daarom is de cobot op een verrijdbaar platform gemonteerd, door de firma NiniX Technologies uit Brugge.”

“Ondertussen barsten we uit onze voegen. We moesten al een opslagcontainer bijplaatsen. Voor uitbreiding kijken we uit naar een bedrijfsterrein in de Fabriekweg in Eernegem.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier