Alicia van W-ICE uit Vichte ontvangt label Handmade in Belgium

Het HIB-label werd uitgereikt aan Alicia Waelkens door bestuurslid UNIZO Christophe Vandererven. (foto GV)
Gerda Verbeke

Alicia Waelkens (29) van W-ICE ontving het UNIZO-authenticiteitslabel Handmade in Belgium (HIB). UNIZO lanceerde het kwaliteitslabel voor wie ambachtelijk werkt.

We zijn allemaal op zoek naar authentieke, handgemaakte en eerlijke producten. “Dankzij het label Handmade in Belgium ben je er zeker van dat je Belgische kwaliteit koopt”, klinkt het bij UNIZO. “Want wie het HIB-label draagt, maakt eigen kwaliteitsproducten op kleine schaal in ons land.”

“Mijn passie voor zoet zat er al in van kleins af”, vertelt Alicia Waelkens die sinds een paar weken HIB-ambassadeur is. “Na mijn studies aan hotelschool Spermalie in Brugge volgde ik nog regelmatig opleidingen in onder meer taartdecoraties, ijsbereidingen en artisanaal snoep. In het voorjaar van 2017 begon ik in bijberoep biscuittaarten, ijs en dessertbuffetten te maken voor vrienden en kennissen onder de naam Sweet Sin. Al snel werd het een fulltime job.”

IJs en themataarten

In het najaar van 2018 greep Alicia de kans om W-ICE over te nemen en zich te specialiseren in het ijssegment en thema-ijstaarten. “Voor mijn bereidingen gebruik ik de beste producten en gebeurt de handmatige bereiding van A tot Z. Voor al uw zoete zondes, groot of klein, moet je bij Alicia zijn!”, lacht ze.

Strikte criteria

De term ‘ambachtelijk’ is in België niet beschermd en kan door iedereen vrij gebruikt worden. Om het HIB-label te ontvangen moet je aan strikte criteria voldoen. Zo moet de ambachtelijke ondernemer zijn beroep in hoofdberoep uitoefenen, mag hij of zij maximum twintig werknemers in dienst hebben en moet het product minstens vijftig procent handmade zijn. Na een positieve eerste screening van de aanvraag, volgt een bedrijfsbezoek door een jury van ondernemers en experts, waarbij gekeken wordt hoe de ondernemer te werk gaat en of er effectief aan de voorwaarden wordt voldaan”, zegt regioverantwoordelijke Zuid-West-Vlaanderen Anton Vanheuverzwijn.

“Nadien wordt er intern overlegd om definitief een beslissing te nemen over de toekenning van het HIB-label. In totaal werden sinds 2018 een kleine 70 HIB-labels uitgereikt in West-Vlaanderen.”

(GV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier