4 op de 5 West-Vlamingen staan te springen om het thuiswerk te begraven

© Unsplash
Phebe Somers

Vanaf september is telewerk niet langer aanbevolen, maar de overheid spoort wel bedrijven aan om structureel thuiswerk mogelijk te maken voor hun werknemers. Bijna 4 op de 10 kmo’s in West-Vlaanderen geeft aan om dat ook effectief door te voeren. Dat blijkt uit de grote telewerkenquête van Voka – Kamer van Koophandel West-Vlaanderen en SD Worx. “Het is duidelijk dat er geen one-size-fits-all aanpak bestaat inzake telewerk, maar er kunnen wel afspraken gemaakt worden in functie van de werking van het team”, zegt Bert Mons, gedelegeerd bestuurder Voka West-Vlaanderen.

De grote terugkeer naar kantoor in september? Die zal in het ene bedrijf al meer voelbaar zijn dan in het andere. “Elk bedrijf is uniek, waardoor er duidelijke afspraken moeten worden gemaakt tussen werkgever en medewerker”, aldus Bert Mons. 11 procent van de West-Vlaamse bedrijven kiest in september voor 2 dagen thuiswerk en 3 op kantoor, in Vlaanderen haalt deze optie is 16,8 procent. Voor 1 dag telewerk is 10,3 procent van de bedrijven gewonnen en slechts 5,1 procent van de werkgevers ziet volledig thuiswerk zitten en staat dit toe.

“De cijfers bevestigen alvast dat kmo’s na corona meer structureel telewerk zullen toelaten. Bedrijven staan hierbij echter wel voor een evenwichtsoefening waarbij een ‘terug-naar-kantoorbeleid’ hand in hand gaat met een ‘thuiswerkbeleid’. Duidelijke afspraken zijn een must, maar het is duidelijk dat veel kmo’s zich extra flexibel opstellen”, aldus Annelies Rottiers, strategisch adviseur kmo bij SD Worx.

West-Vlamingen minst bereid tot thuiswerken

Thuiswerk is echter niet altijd mogelijk door de aard van de activiteiten van het bedrijf, dat is het geval in 42 procent van de West-Vlaamse ondernemingen. Gezien de economische identiteit van onze provincie is dat niet onlogisch. Misschien nog opmerkelijker: niet alle werknemers hebben zin om nog langer in hun homeoffice te vertoeven. Zo geven medewerkers zelf ook aan dat ze vaak de omgeving van het bedrijf verkiezen boven het telewerken. In onze provincie treffen we de laagste bereidheid van heel Vlaanderen aan om minstens één keer per week thuis te werken, 23 procent. “Dit bewijst de meerwaarde van een bedrijfsomgeving en de sociale contacten onder collega’s die broodnodig zijn, tevens om de cultuur en het DNA binnen het bedrijf te bewaken en bewaren”, klinkt het bij Voka West-Vlaanderen.


Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.