https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

30 jobs weg door vereffening Ferrokonstrukt in Meulebeke

© Google Streetview
Redactie KW

Bij staalconstructiebedrijf Ferrokonstrukt in Meulebeke zijn 30 werknemers hun job kwijt. Het bedrijf is in vereffening. Vorig jaar kon via een succesvolle crowdlendingcampagne nog 1,25 miljoen euro opgehaald worden bij particuliere beleggers maar dat geld dreigt nu verloren te zijn.

Ferrokonstrukt werd in 1989 in Pittem opgericht als fabrikant van stalen trappen en balustrades. Al snel richtte het zich ook op grotere projecten zoals perronoverkappingen of stalen constructies zoals die aan het nieuwe ziekenhuis AZ Delta in Roeselare. In 2002 verhuisde het bedrijf naar de huidige locatie in de Oude Diksmuidse Boterweg in Meulebeke. Enkele jaren geleden mengde het zich ook in grote projecten zoals de bouw van bruggen zoals de Zennebrug in Halle of de Boogbrug in Massenhoven. “Een grote strategische fout”, klinkt het bij Yves Allewaert van de socialistische vakbond ABVV Metaal. “Dergelijke grote projecten voor overheden worden pas op het einde, na de oplevering, betaald. Dus is daar een fikse financiële buffer nodig om die periode te overbruggen. Daar heeft het bedrijf zich vergaloppeerd. Jammer, want het was tot enkele jaren geleden eigenlijk een gezond bedrijf.” Afgelopen vrijdag zijn alle 30 arbeiders en bedienden door twee aangestelde vereffenaars collectief ontslagen. Hun loon was wel tot op de laatste dag uitbetaald.

Centen kwijt

Opmerkelijk: vorig jaar haalde Ferrokonstruct via crowdlending nog 1,25 miljoen euro op bij particuliere beleggers. In nauwelijks enkele minuten tijd was het streefbedrag bereikt. Een bruto-opbrengst van 6% over 5 jaar was dan ook verleidelijk. Het prospectus vermeldde wel dat het om een risicovolle belegging ging en dat het geld zou gebruikt worden als buffer om de periode tot oplevering van grote projecten te overbruggen. Precies deze week zouden de investeerders hun eerste coupon uitbetaald krijgen en 250.000 euro kapitaal ook terugbetaald worden. Zij dreigen hun centen kwijt te zijn. “Er zitten geen werknemers bij de investeerders”, garandeert Yves Allewaert. “Anders waren ze twee keer gedupeerd.” De vakbondsman toont zich hoopvol voor het grootste deel van de getroffen werknemers. “Ik maak me sterk dat ze snel een andere job zullen vinden”, besluit hij. (LSi)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten