27 West-Vlaamse ondernemingen behalen VN duurzaamheidscertificaat

Al 27 West-Vlaamse bedrijven behaalden het VN Pioneer-duurzaamheidscertificaat © gf
Redactie KW

Voka begeleidde 27 West-Vlaamse bedrijven om het Pioneer-duurzaamheidscertificaat van de Verenigde Naties te behalen. Het Voka Charter Duurzaam Ondernemen heeft de bedrijven daarbij geholpen om de duurzaamheidsdoelstellingen de afgelopen 3 jaar succesvol te integreren in hun bedrijfsvoering. De Pioneer-certificaten werden gisteren in Brussel uitgereikt door Alex Mejia, directeur bij UNITAR, het VN-agentschap voor opleiding en onderzoek.

“Ondernemingen spelen een sleutelrol in de duurzaamheidstransitie die we met heel de samenleving aan het afleggen zijn. Onze Pioneer-bedrijven doen er alles aan om verantwoord met de planeet om te gaan. Dat doen ze niet omdat het moet, wel omdat het de enige juiste manier is om vandaag een onderneming uit te bouwen. We feliciteren hen met hun inspanningen en moedigen hen aan om sectorgenoten te blijven inspireren”, zegt Bert Mons, gedelegeerd bestuurder Voka West-Vlaanderen.

121 certificaten

Ondernemingen die gedurende drie jaar acties opzetten rond elk van de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen of Sustainable Development Goals (SDG’s), krijgen na een positieve evaluatie het UNITAR Pioneer-certificaat. Gisteren kregen 121 Vlaamse, waarvan 27 West-Vlaamse, ondernemingen die onderscheiding. 88 ondernemingen behaalden het certificaat in de loop van 2020. Dit jaar behaalden 33 ondernemingen het certificaat.

De vijf West-Vlaamse laureaten van 2021 zijn TE Connectivity uit Oostkamp, diepvriesgroentenspeler Ardo uit Ardooie, Kringloopwinkel en maatwerkbedrijf ’t Rad uit Ruddervoorde, Cargill GEOS Izegem en visverwerker Mowi Belgium uit Brugge.

“Duurzaamheid zit in onze genen en vormt de wortels van waaruit het bedrijf is gegroeid. Het Pioneer-certificaat dat we via Voka behaalden, is voor ons een manier om onze duurzaamheidsdoelen te bereiken en ons beleid concreet te vertalen naar de werkvloer”, zegt Ignace Kint, investment manager bij Ardo.

Recordaantal nieuwe inschrijvingen

De interesse voor duurzaam ondernemen is aan een stevige opmars bezig. Het aantal nieuwe inschrijvingen voor duurzaamheidstrajecten van Voka is met 30% gestegen en piekt dit jaar op 263 deelnemende bedrijven. Voor West-Vlaanderen ligt dat aantal op 54.

Onder de paraplu van het Voka Charter Duurzaam Ondernemen (VCDO) kunnen ondernemingen op verschillende niveaus werken aan duurzaamheid. Het behalen van een Pioneer-certificaat is een eerste internationale erkenning. Pioneer-bedrijven kunnen vervolgens werken aan het behalen van een Champion-certificaat. En wie ook dat tot een goed einde brengt, kan kandideren voor de titel van Ambassador.

De coronacrisis heeft voor vertraging gezorgd bij vier op de tien ondernemingen die in een duurzaamheidstraject zitten. De meerderheid van de ondernemingen denkt evenwel die achterstand nog binnen het jaar te kunnen wegwerken. Dat blijkt uit een bevraging van Voka in samenwerking met de Universiteit Antwerpen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.