Bart Mostaert is eerste Korte Keten Kop van West-Vlaanderen

Korte Keten Kop van West-Vlaanderen Bart Mostaert met gedeputeerde van landbouw Bart Naeyaert en ambassadeur Wim Lybaert. © STEFAAN BEEL
Redactie KW

Bart Mostaert, zaakvoerder van ijssalon l’Héritage uit Poperinge, mag zich Korte Keten Kop van West-Vlaanderen noemen. Toen peter van dit initiatief, Wim Lybaert, zijn naam bekendmaakte op Lokaalmarkt in Roeselare, was Bart even van de kaart.

Dit jaar gaat voor de vierde keer de Week van de Korte Keten door, van vier tot en met 12 mei. Voor de eerste keer wordt naar aanleiding daarvan ook een Korte Keten Kop van West-Vlaanderen gekozen. Iedereen kon zijn stem uit brengen en dat hebben 4 525 mensen dan ook gedaan. Bart Mostaert kwam als winnaar uit de bus met net geen kwart van de stemmen. De laureaten waren Evelyn en Celine Vanspeybrouck van Hoeveslagerij Mandeldaele in Oostrozebeke, Bart Syryn van Hoeveslagerij Heerlijkheid in Diksmuide, Gudrun Vandoorne van Brouwerij ‘t Gaverhopke in Waregem en Renaat Devreese van geitenkwekerij ‘t Reigershof in De Haan, Klemskerke.

Provincie West-Vlaanderen organiseert jaarlijks samen met POM West-Vlaanderen, Inagro en Westtoer de Week van de Korte Keten. Het initiatief heeft als doel om de voordelen van een korte keten tussen producent en consument onder de aandact te brengen. “Rechtstreeks kopen bij de productent verkleint namelijk de voedselkilometers en de klant is zeker van vers, betaalbaar en kwaliteitsvol voedsel waarbij ze dan ook nog eens de lokale economie steunen”, aldus Bart Naeyaert, gedeputeerde voor landbouw.

Artisanaal met een belangrijk verhaal

Winnaar Bart Mostaert heeft sinds 2017 in het centrum van Popering een belevingsshop en ijssalon, genaamd l’Héritage.”Mijn eis is steeds om artisanaal ijs te verkopen. Alle ingrediënten komen uit de eigen streek. Ijs met lokale frambozen of een streekbier, dat vind je bij ons. Mijn producten moeten niet alleen lekker zijn, het verhaal er achter is even belangrijk. Bij mij kunnen klanten optimaal genieten van streekproducten in een vernieuwend kader. Deze benoeming geeft mij alleen maar meer kracht om verder te gaan. Er is dan misschien wel nog veel werk aan de winkel, maar ik merk dat de korte keten steeds meer een trend wordt”, aldus de trotse Korte Keten Kop. Dat de korte keten populairder wordt, bevestigt ook Jean de Bethune, gedeputeerde voor economie en streekontwikkeling. “De beste keten is steeds vaker de kortste keten.”

Waar beter deze prijs in ontvangst nemen dan op de Lokaalmarkt in Roeselare, gevolgd door een hapje en een drankje uit de streek uiteraard. (SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier