https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Barco is sterkste daler op de Brusselse beurs: bedrijf snoeit in kosten

CEO Jan De Witte van Barco. © belga
Redactie KW

Zoals verwacht weegt de coronacrisis zwaar op de resultaten van de Belgische technologiegroep Barco, die zijn hoofdzetel in Kortrijk heeft.

De omzet zakte in de eerste jaarhelft met ruim 18 procent tot 407,2 miljoen euro, terwijl de brutowinst 40 procent lager afklokte, op 40,7 miljoen euro. Netto bleef daar 10,4 miljoen euro winst van over, deels door de ruim 8 miljoen euro kosten voor herstructurering en afschrijvingen. Het bedrijf snoeide al fors in zijn kosten, klinkt het donderdag in een persbericht. De indirecte kosten werden met 15 procent verlaagd tegenover dezelfde periode vorig jaar. In de tweede jaarhelft wordt een fabriek in Taiwan gesloten.

Entertainment zwaarst getroffen

“Het effect van de pandemie was het grootst in april en in mei, sinds juni verbetert de situatie”, klinkt het bij Barco. “Het zwaarst getroffen is de entertainment-divisie, die projectoren en beeldschermen levert aan bijvoorbeeld de bioscoop- en evenementensector. De healthcare-divisie daarentegen liet nog altijd groei zien in de eerste jaarhelft. Door de coronapandemie is er een toenemende vraag naar radiologie-oplossingen op afstand.”

Kwart minder nieuwe orders

Het management van Barco verwacht dat het tweede kwartaal het zwakste was van het hele boekjaar. De situatie zou geleidelijk, kwartaal na kwartaal, verbeteren, maar Barco geeft geen precieze vooruitzichten mee. Het aantal nieuwe orders lag in de eerste jaarhelft een kwart lager dan in dezelfde periode vorig jaar. Het concern wijst ook op de verschillende dynamieken per divisie. Zo zou de cinema- en eventsector pas tegen het jaareinde lichtjes verbeteren, terwijl de healthcare-divisie in de tweede jaarhelft meer omzet verwacht dan in de eerste.

Op de Brusselse beurs is Barco de sterkste daler in de Bel20-index. De koers van het aandeel zakte donderdagochtend met ruim 8 procent, tot onder de 20 euro per aandeel.

(Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten