Weer 86 bankkantoren minder in West-Vlaanderen

Steeds meer bankkantoren sluiten de deuren. (foto Davy Coghe) © Davy Coghe Davy Coghe
Olaf Verhaeghe

In 2020 zijn in West-Vlaanderen opnieuw 86 bankkantoren gesneuveld. In vergelijking met 2010 blijven er nog amper de helft over. Dat blijkt uit nieuwe cijfers die Kamerlid Melissa Depraetere (Vooruit) verzamelde. “Banken worden duurder én de dienstverlening gaat omlaag. Dat kunnen we niet tolereren. We gaan pas vooruit als iédereen mee kan.”

Wie rondkijkt in het centrum van een stad of gemeente merkt het meteen: het aantal bankkantoren in het straatbeeld neemt almaar verder af. In 2020 alleen al verdwenen er in West-Vlaanderen 86 kantoren. In totaal zijn er nog ‘maar’ 637 bankkantoren beschikbaar, net iets meer dan de helft van het aantal kantoren in 2010.

Dat blijkt uit cijfers die Melissa Depraetere, federaal parlementslid voor Vooruit, verzamelde bij minister van Economie Pierre-Yves Dermagne (PS). “Als we kijken naar de evolutie op amper vijf jaar tijd, dan zie je dat 40 procent van de bankkantoren in West-Vlaanderen is verdwenen”, zegt Depraetere. “Nergens in ons land ligt dat tempo hoger. We zijn de trieste koploper.”

Digitalisering

De digitalisering van het bankenwezen is de belangrijkste oorzaak voor de verschuiving: almaar meer mensen bankieren online en zelfs mobiel. Al heeft dat gevolgen voor wie digitaal niet helemaal mee is of kan. “Wie niet mee digitaliseert, wordt dubbel ‘gestraft’”, aldus Melissa Depraetere.

“Niet alleen moet men altijd verder op zoek naar iemand die kan helpen, ook de basisdiensten worden steeds duurder. De dienstverlening gaat omlaag, loketten verdwijnen, geldautomaten sluiten en een grote groep mensen blijft zomaar achter. Niet enkel de ouderen, ook kwetsbare groepen zijn de dupe. Uiteindelijk gaat het hier enkel om een platte besparing op de kap van wie niet overweg kan met een smartphone of computer. Dat kunnen we niet tolereren. We gaan pas vooruit, als iedereen mee kan”, klinkt het.

Wetgeving?

Vooruit pleit daarom nogmaals voor lagere bankkosten – zo stijgen bij tal van banken de kosten voor rekeningen, bankkaarten, het opzoeken van verrichtingen of het afhalen van cash geld – én een verankerde basisdienstverlening. De federale regering-De Croo kwam recent wel tot een akkoord met de bankensector over een universele bankendienst voor niet-digitale klanten. Concreet moet er een pakket zijn dat maximaal 60 euro per jaar (5 euro per maand, red.) mag kosten. In dat pakket zijn onder meer verrichtingen, een aantal geldafhalingen, een debetkaart en het afdrukken van afschriften inbegrepen.

“Dat is zeker een stap in de goede richting, maar het is en blijft wel een gentlemen’s agreement met de sector. We moeten vooruitgang zien, zeker in West-Vlaanderen. Treedt de bankensector dit nieuwe akkoord opnieuw met de voeten, dan moeten we dwingende wetgeving krijgen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier