Gezocht: muren in Damme waar nog geld uit komt

De bankautomaat van Argenta in Sijsele. Als die verdwijnt, is er in die deelgemeente nog één automaat. (foto Davy Coghe)©Davy Coghe Davy Coghe
De bankautomaat van Argenta in Sijsele. Als die verdwijnt, is er in die deelgemeente nog één automaat. (foto Davy Coghe)©Davy Coghe Davy Coghe
Redactie KW

Het aantal bankkantoren en dus ook bijhorende geldautomaten in ‘Groot Damme’ blijft achteruitgaan. Als Argenta eind deze maand uit Sijsele vertrekt, blijft er in de grootste Damse deelgemeente slechts één automaat over.

Cash geld uit de automaat halen: in Damme is het steeds minder een evidentie. Op het hele uitgestrekte grondgebied van Groot Damme, om voor de duidelijkheid nog even de oude benaming te gebruiken, blijven er binnenkort slechts drie geldautomaten over.

In Sijsele sluit het Argenta-bankkantoor op 30 maart voorgoed de deuren. De klanten zullen mee moeten verhuizen naar het kantoor in Assebroek. Het verdwijnen van het kantoor is een gevolg van het streven naar schaalvergroting en dus efficiëntie, zo vernemen we bij de directie van Argenta.

Wij zijn in Moerkerke de enige bank met een geldautomaat

Een en ander heeft voor gevolg dat ook de geldautomaat, die bevestigd is in de gevel van het bankkantoor, eind deze maand verdwijnt. Dan resteert in Sijsele enkel nog het KBC-kantoor waar geld uit de automaat kan gehaald worden; daar gaat het echter wel om een automaat binnen, toegankelijk van 6 uur tot 23 uur.

In Moerkerke is al enige tijd een achteruitgang van het aantal bankkantoren en automaten aan de gang. “Sedert het verdwijnen van de automaten bij ING en KBC zijn wij de enige resterende bank met geldautomaat in Moerkerke. Die is elke dag toegankelijk van 6 uur tot 23 uur”, zegt Immanuel Anthierens van het Crelan Agentschap Timmerman-Anthierens. “Waar veel andere kantoren agentschappen sluiten en het personeelsbestand afslanken, investeren wij net in meer lokale verankering. We werken hier ondertussen met zeven medewerkers.”

Als de zon schijnt

Timmerman-Anthierens beheert ook de geldautomaat in Damme centrum, ingebouwd aan de voorkant van het stadhuis. “Die automaat is uit veiligheidsoverwegingen een tijdje gesloten geweest ten tijde van de zogenaamde ‘plofkraken’, en werd dan heropend met beperkte toegankelijkheid – enkel overdag – maar is nu al enkele maanden opnieuw ‘24/7’ toegankelijk”, zegt Anthierens. “Doordat de horeca gesloten is en er niet zoveel bezoekers zijn, wordt die automaat nu wel een pak minder gebruikt dan in niet-covidtijden. De drukste momenten zijn ‘als de zon schijnt’, dat kun je echt zien aan het aantal transacties (lacht) . En er is sowieso een piek op donderdag, als de marktkramers op de markt in Damme staan.”

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.