Balta zorgt voor kleur op Brusselse beurs

© belga
Redactie KW

Bij de twintig aandelen die op de Brusselse beurs meetellen voor de berekening van de Bel20-index wogen de negen verliezers maandag net iets zwaarder door dan de tien stijgers en het ene status quo. De graadmeter eindigde daarbij 0,06 procent lager op 3.385,36 punten. Buiten de elitekorf viel vooral de forse stijging van Balta op. De tapijtfabrikant werd 17,65 procent meer waard.

Verlies was er bij de grote waarden vooral voor KBC. De financiële groep gaf 2,48 procent prijs bij een slotnotering van 44,50 euro. Ook Aedifica kende al betere dagen. De vastgoedonderneming leverde 1,70 procent in bij een slotkoers van 98,30 euro. Op de tweede rij viel Econocom 4,71 procent terug tot 2,43 euro. Topman Jean-Louis Bouchard verkocht via zijn vennootschap SCI De Dion Bouton voor 1,4 miljoen euro aan aandelen van zijn bedrijf.

Bekaert zakte 1,31 procent tot 18,14 euro. De producent van staalkoord haalde zijn beoogde bedrag van 200 miljoen euro via een obligatielening op zeven jaar al in één dag op. De vraag naar schuldtitels was groter dan het aanbod.

De winnaars werden dan weer aangevoerd door GBL. De holding ging er 1,61 procent op vooruit tot 78,10 euro. De netto actiefwaarde van een aandeel werd vrijdag op 136,36 euro berekend.

De biotechwaarden volgden. Argenx dikte 1,45 procent aan tot 238,20 euro, Galapagos verdapperde 1,05 procent tot 125,05 euro. Samen met zijn partner Gilead presenteerde deze laatste goede resultaten in een studie naar de behandeling van matige tot ernstige actieve darmziekte colitis ulcerosa met het middel filgotinib.

Op de brede markt schoot Balta 17,65 procent vooruit naar 1,20 euro. De omzet van het bedrijf herstelde verder in het derde kwartaal. Hij zal daardoor maar licht lager afsluiten dan in dezelfde periode van 2019. Door de verminderde vaste kosten en de hogere marges zal dit niettemin toch leiden naar een gecorrigeerde bedrijfskasstroom die ruim boven het niveau van vorig jaar ligt. De tapijtproducent kon tevens zijn financiering verlengen tot ten minste 30 juni 2022.

Ontex werd 4,85 procent meer waard bij een slotkoers van 11,89 euro. De luierfabrikant herschikt zijn raad van bestuur. Gunnar Johansson, die voorzitter was van het remuneratie- en benoemingscomité, verlaat de raad. Hij wordt vervangen door Frederic Larmuseau, die topman was van Jacobs Douwe Egberts en voordien ook bij Procter & Gamble werkte.

Bone Therapeutics veerde 4,84 procent op tot 2,60 euro. Topman Michael Forte neemt woensdag deel aan de virtuele vakconferentie Cell & Gene Meeting on the Mesa over de stand van zaken met celtherapie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier