Bakkerskoppel uit Marke tovert ‘Wervik Stoasche’ om tot feestzaal

Bakker Ludovic Catteeuw en echtgenote Karolien Ramon zijn de trotse eigenaars van het stationsgebouw. © LVW
Redactie KW

Bakker Ludovic Catteeuw en zijn echtgenote Karolien Ramon uit Marke zijn de nieuwe eigenaars van het station in Wervik. Er komt daar in de loop van volgend jaar een feestzaal. “In de gewezen publiekszaal voorzien we een veertigtal zitplaatsen. Voor bijvoorbeeld een walking dinner zal er plaats zijn voor 60 à 80 mensen”, zegt Ludovic.

Door Erik De Block

Het eerste stationsgebouw van Wervik dateert uit 1853 en werd tijdens WO I zwaar beschadigd. Rond 1924 kwam de heropbouw en in 2001 werd het station na een renovatie beschermd. In oktober 2015 moest het loket sluiten. De NMBS bood het in maart vorig jaar te koop aan. Onder gesloten omslag kon je een bod uitbrengen. Er was geen instelprijs. De NMBS pakte uit met een tweede biedingsronde en stuurde een brief aan alle kandidaat-kopers die eerder een geldig bod indienden. In die brief werd vermeld dat het hoogste bod 150.000 euro bedroeg.

“Ik bleek uiteindelijk de enige die een hoger bod deed”, zegt nieuwe eigenaar Ludovic Catteeuw. “Eerlijk gezegd, het was buiten alle verwachtingen, want ik had nooit gedacht het station te kunnen kopen. Op Facebook en andere sociale media had ik gezien dat het te koop was en we zijn eens komen kijken. In het begin wist ik totaal niet wat we hiermee zouden doen en hoe we het praktisch gingen combineren. Een denkpiste was hier een tweede bakkerij te starten. We zagen daarvan af.”

Roots in Wervik

Ludovic (37) groeide op in Menen, Karolien (39) in Wervik. In 2005 begonnen ze in Marke met de ambachtelijke bakkerij Luka. Ludovic begon op zijn zestiende in een bakkerij als leercontract, Karolien werkte vijf jaar in een woon-zorgcentrum. “Dat de roots van mijn echtgenote in Wervik liggen, heeft ook wel te maken met deze aankoop“, zegt bakker Ludovic.

De zoektocht naar een naam was niet gemakkelijk, maar gelukkig bracht het dialect redding – Ludovic Catteeuw

“Omdat het gebouw beschermd is, moeten we van het Agentschap Onroerend Erfgoed bepaalde voorschriften volgen”, vertelt Ludovic. “De houten ramen laten we restaureren en de gevel wordt gereinigd. Waar nodig wordt het dak hersteld. In de publiekszaal is de vloer niet beschermd, in de ruimte waar zich vroeger de loketten bevonden wel. In de loketzaal voorzien we in het midden een doorgang. De loketten zelf zijn ook beschermd. We willen de charme van het gebouw zeker bewaren.”

Authentieke kleuren

“Er komt een professionele keuken en een rustieke bar. De mensen zullen de feestzaal kant en klaar kunnen huren. Omwille van de veiligheid komt er aan de kant van het perron en vooraan in de Stationsstraat doorlopend tot aan de toiletten een omheining. De NMBS eist dat ook, maar ik ging het sowieso toch doen. Tussen het station en het sanitair blok zal er plaats zijn voor bijvoorbeeld een springkasteel. We gaan de toiletten opfrissen en schilderwerken voorzien. Het gebouw krijgt overigens de authentieke kleuren uit 1924 terug. Hoe dat er zal uitzien, blijft nog een verrassing. (lacht) Recepties en vergaderingen zullen hier ook mogelijk zijn, want we zullen ook een beamer en scherm voorzien. We mikken op halfweg volgend jaar om te kunnen openen. Over de drankformule zijn we nog aan het nadenken.”

Het koppel moest op zoek naar een naam en vond die ondertussen al. “Al was dat geen gemakkelijke zoektocht”, vertelt Karolien Ramon. “We beslisten om voor het dialect te gaan met ‘Wervik Stoasche’.”

Spar gekocht

Ludovic en Karolien werken hard en investeren in vastgoed. Zo kochten ze eerder op de hoek van de Menensesteenweg en Hellestraat in Wervik de gewezen supermarkt Spar. Uitbater Mario Debeuf stopte er halfweg september vorig jaar. De grote handelsruimte van ongeveer 300 vierkante meter staat momenteel via een immobiliënkantoor te huur, evenals een appartement. Volgens een afspraak met de Colruyt Group, waartoe Spar behoort, mag een nieuwe voedingswinkel daar de eerste jaren niet komen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier