Bakkerij Vandenberghe uit Egem pakt uit met originele versiering van patisserie

Redactie KW

Naar aanleiding van het 60-jarig bestaan van de bakkerij zorgt bakker Hein Vandenberghe (45) uit Egem voor een wereldprimeur. In zijn bakkerij in Egem kunnen mensen taarten bestellen met een 3D-geprint figuurtje met hun eigen gezicht of dat van een familielid. Een leuke verrassing voor op een verjaardagstaart in tijden van corona.

Bakkerij Vandenberghe is een vaste waarde in Egem. Hein Vandenberghe nam de bakkerij in 2005 over van zijn ouders. “Ik werkte daarvoor al in de zaak. Mijn vader Eric (77) bakte vroeger het brood in een steenoven en leverde de broden dezelfde dag nog aan huis. Later bouwden mijn ouders een nieuwe bakkerij in de Paardenstraat, waar we vandaag nog altijd brood bakken. Ik volgde een opleiding als bakker aan Ter Groene Poorte in Brugge. De stiel zit echt in onze familie ingebakken”, zegt Hein.

Hein kocht het huis naast en achter de bakkerij om er zijn zaak in uit te breiden. “Na de verbouwingen zal de bakkerij bijna verdubbelen in oppervlakte. Zo kunnen klanten hun bestellingen die op voorhand betaald zijn, achteraan afhalen op de overdekte parking. Zeker in coronatijden kan dat handig zijn. Op deze manier beperken we de fysieke contacten tot het minimum.”

Lockdown

Hoewel de bakkers vorig jaar nooit verplicht hun deuren moesten sluiten, merkt Hein toch een verandering in de bestellingen. “We zijn opgelucht dat de mensen nog altijd naar de bakkerij mogen komen. Sinds de eerste lockdown zijn de bestellingen voor verjaardagstaarten wel anders dan voorheen. De klanten bestellen wel nog taarten, al zijn die nu wel kleiner geworden omdat feesten in beperkte kring gevierd moeten worden. Om de jarige een zo leuk mogelijke verjaardag te geven, versier ik de taarten extra origineel. Zo kunnen ouders genieten van een lekker stuk patisserie en kunnen ze hun kinderen verrassen met een leuke taart.”

Hein merkte dat zijn extra aandacht voor versiering gewaardeerd werd door de klanten. “Ik zag dat sommige klanten nu zelfs twee of meerdere taarten bestelden voor hun afzonderlijke kleine verjaardagsfeestjes. Daarom ging ik op zoek naar een extra versiering. Sinds kort kunnen klanten een taart bestellen met een beeldje van zichzelf of van anderen, verkleed als superheld, voetballer, ridder, prinses. Kortom, de klanten geven aan welke superheld hun beeldje moet zijn en ik zorg voor de uitwerking. Het gezicht van de jarige is duidelijk zichtbaar en het resultaat is mooi om te zien. Bovendien ben ik de eerste bakker die zulke beeldjes als versiering op taarten aanbrengt.”

Hein pikte het idee op tijdens een reis. “In Kreta verbleven we in een hotel dat een 3D-printer had. Wie wilde, kon zijn gezicht laten inscannen en nadien op een computer een thema kiezen dat dan in combinatie geprint werd. Het resultaat bestond uit grappige 3D-avatars van jezelf van ongeveer zeven cm in originele kledij. Ook ik heb mijn gezicht laten inscannen en kreeg een beeldje met bakkerskledij en een bakkersmuts,” lacht Hein.

Afleiding

“Ik vond het meteen een leuk idee om zulke beeldjes op mijn taarten te hebben. Ik experimenteer geregeld met verschillende figuurtjes maar een exemplaar van jezelf of een familielid op de taart zien, geeft toch nog dat tikkeltje extra. Bovendien zorgt het voor de nodige afleiding en het welgekomen plezier tijdens deze moeilijke dagen. En nadien heb je nog een leuk aandenken aan je feest, want ze zijn in een soort gebakken beslag gemaakt.”

Hein legt ons uit hoe het printen van het beeldje werkt. “Klanten of hun familieleden kunnen op afspraak een 3D-scan van hun gezicht laten maken in onze bakkerij. Daarna kunnen ze kiezen uit heel wat personages om dan dat figuurtje met hun gezicht te laten printen. De scan wordt doorgestuurd naar een Nederlandse 3D-printer. We krijgen de geprinte beeldjes dan even later opgestuurd. Hiermee moet je wel rekening houden. De scan moet dus minstens 16 dagen voor het moment van het afhalen van de taart uitgevoerd worden. Het wordt alvast een originele verjaardagstaart”, besluit Hein.

(TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier