B1863: “Blankenberge boven”

Wim Aneca met de gin die ontwikkeld werd voor Horeca Blankenberge. © Tom Brinckman
Bert Vanden Berghe

Sinds twee jaar organiseert de Horeca Blankenberge een succesvolle ginbeurs. Vorig jaar stelden ze daar hun eigen gin voor, de b1863, op basis van zeekraal. Met een knipoog naar de romantische belle epoque-periode, willen ze de romantiek van weleer opnieuw naar boven brengen.

De Blankenbergse Horeca zit duidelijk niet stil. Nadat ze hun eigen bier, de Kokketeute, lanceerden, hebben ze sinds kort ook een eigen gin: de B1863. Eén van de drijvende krachten daarachter is voorzitter Wim Aneca, die de horeca in zijn bloed heeft. Momenteel baat hij met zijn vrouw, schoonbroer en schoonouders verblijfpark De Wielen uit.

“We zoeken altijd naar nieuwe manieren om de plaatselijke horeca in de kijker te zetten. Twee jaar geleden ontstond het idee van GIN + KOK, een ginbeurs in samenwerking met de Belgian Gin Club, dat een onverhoopt succes werd.” Dit jaar werd daar nog een extra luik, BEATS & BEERS, aan toegevoegd. In de tent van 1.400 m² zag de organisatie het afgelopen weekend in juni heel wat grote spelers op de markt én meer dan 7.500 bezoekers passeren.

Hoogtepunt

“De beurs blijft het goed doen en valt altijd samen met World Gin Day. Daar is duidelijk voelbaar dat gin nog niet over zijn hoogtepunt heen is. Er zit nog rek op. (lacht) Zelf dronk ik altijd al graag gin dus bekeken we om een gin te ontwikkelen op basis van zeekraal, wat verwees naar de kust.”

“Ook voor de naam hoefden we niet lang te zoeken: “De B verwijst naar de treinverbinding tussen Brugge en Blankenberge, dat in 1863 zorgde voor een onnavolgbare boost voor het toerisme. Voor de afbeelding kozen we voor een klassieke foto uit die Belle Epoque-periode, dat de rijke geschiedenis van onze stad etaleert. Voor de horeca is deze gin, en de beurs, een opsteker in deze best moeilijke tijden”, aldus Wim, die het aantal leden van Horeca Blankenberge de laatste jaren zag stijgen tot 120. “Blankenberge heeft heel wat te bieden en bouwt hard aan een positief imago. Deze gin is daar slechts één voorbeeld van.”

B1863:

De B1863 is nu verkrijgbaar bij vershandel Broos in Blankenberge, straks in de Delhaizes langs de kust en uiteraard in de Blankenbergse horecazaken.

Perfect serve

De B1863 komt het best tot zijn recht met wat zeekraal of een schijfje limoen. Voor de tonic opteer je best voor een klassieke versie, zoals de Schweppes Classic.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.