B-Cycling breidt uit in coronatijden: “Veel mensen hebben de fiets herontdekt”

Bart Bruneel en medewerker Robby Cobbaert in het nieuwe atelier. © LOO
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Fietsenmaker Bart Bruneel heeft zijn atelier uitgebreid en een medewerker aangeworven. Dat was nodig: “Tijdens de maanden van de coronacrisis hebben veel sportievelingen het fietsen (her)ontdekt.”

Sinds begin 2014 is Bart Bruneel (41) de zaakvoerder van B-Cycling, een fietsenzaak aan de Bavikhoofsestraat 61 in Bavikhove. Hij bouwde toen een 200 vierkante meter grote vlasschuur om tot een winkel met atelier.

Bart is samen met Sophie Ryssaert, en papa van Féline (8) en Fauve (bijna 3). Hij volgde audiovisuele technieken aan het Rits in Brussel, werkte twee jaar voor de VRT en negen jaar voor MTV.

“Het was mijn droom om een eigen zaak te hebben. Ik werk graag aan mijn eigen fiets en volgde een cursus via volwassenenonderwijs.” Daarvoor werkte Bart in bijberoep als fietsenmaker bij een zaak in Deinze, samen met Robby Cobbaert (29) uit het Oost-Vlaamse Herzele. Robby is een eliterenner zonder contract die bij de kern van VDM-Trawobo fietst, en nu bij B-Cycling werkt. “Ik wilde al langer iemand in dienst nemen.”

Zestig vierkante meter

Tezelfdertijd breidde Bart zijn zaak uit met een open atelier van ruim zestig vierkante meter. “Met genoeg plaats om de coronamaatregelen in acht te nemen. Het was al druk, maar het werd nog drukker tijdens de coronapandemie. Veel sportievelingen die niet langer volleybal, basket of iets anders konden spelen, hebben het sportfietsen (her)ontdekt”, zegt Bart.

De evolutie van de fiets en de verhalen van de klanten boeien me – Bart Bruneel

B-Cycling herstelt en verkoopt stadsfietsen, e-bikes, racefietsen en mountainbikes. Ook het hele uitrustingsgamma, van bril en helm tot kousen en drinkbussen, is voorradig. “De fiets- en cyclingwereld blijft me boeien. De snelle technische evolutie binnen de markt, de diversiteit tussen e-bikes, racefietsen en mountainbikes. Ook het sociale aspect vind ik belangrijk, zeker in deze coronatijden. Of het nu ‘gewone’ sportliefhebbers zijn, of wedstrijdfietsers, recreanten, of woon-werkfietsers: ik luister graag naar de verhalen van klanten over wat ze doen en/of willen bereiken. Er zijn zoveel verschillende doelen waarvoor mensen een fiets aanschaffen of laten repareren”, vertelt Bart, die weinig vrije tijd overhoudt. “Te weinig, natuurlijk (lacht). Toch trek ik er op zondagvoormiddag geregeld op uit met de fietsclub van onze winkel, en in de lente of de zomer maken we op woensdagavond met de club soms een korte rit.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier