Axelle Moens uit Moerkerke verkoopt sinds 1 mei zelfgebakken taarten

Axelle Moens aan de slag in haar keuken. Als ze voor klanten bakt, is het natuurlijk mét mondmasker op. (foto Davy Coghe)©Davy Coghe Davy Coghe
Axelle Moens aan de slag in haar keuken. Als ze voor klanten bakt, is het natuurlijk mét mondmasker op. (foto Davy Coghe)©Davy Coghe Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Ook voor Axelle Moens uit Moerkerke was de coronacris mee de aanleiding om haar dromen achterna te gaan: “Ik droom al heel lang van mijn eigen taartenwinkel, een plekje om mensen te laten genieten van mijn gebak.” Begin mei voegde ze daad bij het woord. “Het moederdagweekend was alvast een fantastische opener.”

“Ik werk nu anderhalf jaar bij het Onafhankelijk Ziekenfonds en daarvòòr werkte ik een zestal jaar in de vastgoedsector, na mijn studies voor vastgoedmakelaar”, stelt Axelle zichzelf voor. “Als gevolg van de coronacrisis werk ik nu al meer dan een jaar volledig van thuis uit. Eerst is dat misschien nog leuk, maar het is toch ook erg beperkend en eentonig.”

“Op een vrijdagavond zijn mijn man en ik dan eens samen wat beginnen te bakken, en het resultaat viel heel goed mee. Ik heb altijd graag gebakken en droom al jaren van mijn eigen taartenwinkeltje: een plekje om mensen te laten genieten van mijn gebak. Maar er zijn altijd wel redenen om zoiets niet te doen. Nu kreeg dat idee steeds meer vorm. Doordat ik bij mijn werkgever heel flexibel kan werken, zeker met het thuiswerk, bleek het praktisch mogelijk om een en ander te combineren.”

Axelle, gesteund door manlief Maarten Verdonckt, informeerde zich over alle mogelijke regelgevingen en vergunningen. Het bleek mogelijk de taarten in de eigen privékeuken te bereiden mits een aantal voorwaarden, zoals de producten voor het gebak voor consumptie door de klanten steeds afzonderlijk houden van de gezinsproducten. “We moeten ook altijd een mondmasker dragen tijdens het bakken en de kinderen mogen er niet bij zijn.”

“Ik maakte een Facebookpagina, liet een website ontwerpen en maakte mijn bedrijfje, dat ik Ta’artt doopte, bekend via de Facebookpagina voor en door de Moerkerkenaars. Op 1 mei zijn we officieel van start gegaan en al vlug ging het nieuws als een lopend vuurtje door het dorp. Er bleek in Moerkerke en omgeving heel veel interesse en nieuwsgierigheid te zijn, en ik werd er aan de schoolpoort en bij de slager over aangesproken. Het moederdagweekend, ons eerste weekend, was een fantastische opener, waarbij we voor meer dan zestig mensen taart mochten bakken.”

Lokaal en ambachtelijk

“We proberen zoveel mogelijk samen te werken met lokale producenten, zoals met de aardbeienteler Depestel hier in Moerkerke, die ook automaten heeft staan. Dat is iets waar ik zelf ook al over nadacht: om op enkele locaties in de buurt ‘taartautomaten’ te plaatsen. Toch willen we het ook niet te groot maken; het moet leuk en persoonlijk blijven. Onze taarten hebben bijvoorbeeld niet allemaal net dezelfde vorm; ze zijn niet allemaal perfect rond… Ze zijn ambachtelijk en met veel liefde gemaakt (lacht) . Als ik echt mag dromen, dan denk ik aan een taartenwinkeltje waar de mensen ook een stukje taart kunnen eten, met een kopje koffie of thee erbij. Maar nu vind ik het ook al heel leuk dat het altijd zo lekker ruikt in huis; de geur van gebak in de oven is niet te overtreffen.”

Meer info: www.taartdamme.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier