Axel Ronse wordt peter van tewerkstellingsproject in Eurometropool

© BELGA
Redactie KW

Kortrijkzaan en Vlaams volksvertegenwoordiger Axel Ronse (N-VA) wordt politieke peter van de actie ‘grensoverschrijdende tewerkstelling’ binnen de Eurometropool Rijsel-Kortrijk-Doornik. Daartoe engageerde hij zich vrijdagmiddag tijdens de algemene vergadering van het agentschap voorgezeten door Martine Aubry, voorzitster van de Eurometropool.

“Werkgevers in onze streek ‘smeken’ om personeel. Nooit was het zo moeilijk om mensen te vinden. In Noord-Frankrijk en Henegouwen is de situatie omgekeerd”, opende Axel Ronse. West-Vlaanderen kampt met een toenemende arbeidskrapte. Dat wil zeggen dat er per vacature weinig werkzoekenden zijn. Het werkloosheidscijfer in de provincie ligt ongeveer op 5,5 procent en in sommige regio’s, zoals rond Tielt, ligt dat cijfer nog lager. Het is dus ontzettend moeilijk voor bedrijven en kmo’s om goed geschoold personeel te vinden. Amper enkele tientallen kilometers verder, in Henegouwen en Noord-Frankrijk, liggen de werkloosheidscijfers ruim boven de tien procent. Ronse wil die kloof dichten.

Fransen én Walen

“Dat schept opportuniteiten”, aldus Axel Ronse die twee prioriteiten naar voor schuift. Zo zal hij ervoor ijveren dat Fransen meer gebruik maken van een Individuele Beroepsopleiding (IBO). Dat laat werkgevers toe om mensen op te leiden op de werkvloer. Dat is interessant voor de werkzoekende die begeleid en betaald wordt, en voor de werkgever die hiervoor financiële steun krijgt. “In 2013 maakte minister Muyters het mogelijk voor Fransen en Walen om een grensoverschrijdende IBO te doen. Vorig jaar deden slechts 33 Fransen zo’n IBO. Dat komt omdat er in Frankrijk onvoldoende wordt geïnformeerd”, aldus Axel Ronse.

Als tweede prioriteit wil hij ook meer Waalse werknemers over de provinciegrens halen, want ook Walen vinden de weg niet naar West-Vlaanderen om werk te zoeken.

(Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.