Axel Ronse lanceerde op 21 december een oproep op Facebook naar bakkers die zijn hulp op nieuwjaarsdag konden gebruiken. Leen Decruynaere van brood en kaas Santy uit Marke was de eerste die hierop reageerde. Axel voegde de daad bij het woord en stond vrijdagmorgen om 7 uur paraat in de bakkerij van Jan en Leen.
...

Axel Ronse lanceerde op 21 december een oproep op Facebook naar bakkers die zijn hulp op nieuwjaarsdag konden gebruiken. Leen Decruynaere van brood en kaas Santy uit Marke was de eerste die hierop reageerde. Axel voegde de daad bij het woord en stond vrijdagmorgen om 7 uur paraat in de bakkerij van Jan en Leen."Meer en meer bakkers sluiten tijdens de eindejaarsperiode hun deuren. Het is een zware periode om op te vangen en moeilijk om personeel te vinden voor die dagen", stelt Leen. "We zijn ook trots op ons werk en ervaren een grote dankbaarheid van onze klanten voor dat tikkeltje extra. Wij kozen voor een tussenoplossing: we zijn open gedurende die periode en op kerstdag en nieuwjaarsdag zijn we enkel open voor wie besteld heeft. Er is ook slechts een beperkt assortiment verkrijgbaar. Het eerste jaar dat we op die manier werkten, was voor de klanten wat moeilijker maar na enkele jaren zijn de mensen het gewoon en hebben we meer en meer bestellingen."Bakkerij Santy is op zondag gesloten. "Toen onze ouders de zaak nog runden, waren ze op donderdag en later ook op zondag gesloten. We namen de sluitingsdag van de zondag over want alleen in de winkel lukt dit niet op zondag. Het is moeilijk om studenten te vinden want de dagen die ze door het jaar mogen werken zijn beperkt."Axel Ronse kent al lang de problematiek die zelfstandigen hebben op piekmomenten. "Het is moeilijk om de juiste mensen te vinden. Toen ik het artikel zag dat bakkers tijdens de feestdagen moeten sluiten door gebrek aan personeel, besloot ik om een handje te helpen. "Het beroep van bakker is een van de mooiste en meest eervolle beroepen en ik wil de bakkers symbolisch een hart onder de riem steken." Jan Santy vindt wel mensen die bereid zijn om te helpen maar ondervindt dat het niet simpel is om dit op een legale manier te regelen. "De sociale wetgeving is niet mals en er zijn grote risico's." Als de reglementering maar een klein beetje kan bijgeregeld worden, zou het al makkelijker zijn om studenten in te schakelen. "In het regeerakkoord staat de omschakeling van de 50 dagen voor de jobstudent naar 400 uur", aldus Axel. Dat zou al een hele verbetering zijn. We moeten het voor ondernemers makkelijker maken door de arbeidswetgeving aan te passen om mensen in te zetten op piekmomenten. Het zou jammer zijn dat de gezelligheid en authenticiteit van de bakkerij zou verloren gaan. Iedereen geniet trouwens van vers brood op tafel, ook tijdens het weekend en op feestdagen!"(EDB - foto's JVGK)