Axel Ronse en Maaike Devreese (N-VA) doen oproep naar vrijwilligers die noodlijdende ondernemers willen helpen

Axel Ronse (N-VA) en Maaike Devreese (N-VA) luisteren naar Kenneth Deryckere, zaakvoerder van IJsbaan De Piste en Jo Devoldere, vrijwilliger bij Dyzo.© gf
Axel Ronse (N-VA) en Maaike Devreese (N-VA) luisteren naar Kenneth Deryckere, zaakvoerder van IJsbaan De Piste en Jo Devoldere, vrijwilliger bij Dyzo.© gf
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Vlaamse volksvertegenwoordigers Axel Ronse (N-VA) en Maaike Devreese (N-VA) gingen in kader van Week van de Vrijwilliger langs bij vier Kortrijkse ondernemers die zwaar getroffen zijn door de coronacrisis. “We vinden het belangrijk dat de coronacijfers een gezicht krijgen”, aldus Ronse. De meeste ondernemers lieten duidelijk blijken dat ze op hun tandvlees zitten. “Daarom roepen we ook op om hen bij te staan.”

Samen met Jo Devoldere, vrijwilliger bij Dyzo, wilden Ronse en Devreese nog maar eens benadrukken hoe zwaar de crisis doorweegt bij veel ondernemers. “Wij vinden dat er meer aandacht moet zijn voor hun mentaal welzijn”, aldus Ronse. “In het kader van de week van de Vrijwilliger willen we mensen oproepen om ondernemers die het moeilijk hebben bij te staan. Er is een organisatie genaamd Dyzo die dat geweldig doet.”

Dyzo is een organisatie waar ondernemers zich kandidaat stellen om andere ondernemers, wiens zaak niet goed draait, bij te staan met raad en daad. Een team van gespecialiseerde beroepskrachten helpt je er verder op economisch, juridisch en psychologisch vlak. Ondernemers kunnen bij Dyzo bovendien in alle discretie terecht voor het redden van hun zaak, voor het leefbaar maken van een faillissement en zelfs voor steun nadat hun zaak overkop ging.”

Ondernemers met ervaring

“Maar in de huidige omstandigheden is elke ondernemer eigenlijk in dreigende moeilijkheden”, klinkt het. “Vandaar dat er ook dringend nood is aan meer vrijwilligers, liefst ondernemers met ervaring.”

Dat blijkt ook nog maar eens uit de reportage. “Wat ons als ondernemers stoort, is dat heel wat maatregelen enkel spreken in het voordeel van de overheid. Wij verwachten geen cadeaus van de overheid, maar wel de juiste steun. Het moeilijkste is de motivatie vinden om verder te blijven ondernemen”, aldus Kenneth Deryckere, zaakvoerder van IJsbaan De Piste.

Stephanie Strobbe van Bardot Events vult aan:“We hadden onze hoop gelegd op de vaccinatiecampagne, maar die loopt niet zoals verwacht. Mentaal begint het zwaar door te wegen. Ik merk dat in de tweede lockdown er ook meer collega’s doorheen zitten. We zoeken echt steun bij elkaar.”

Heb je zelf ervaring met ondernemen en wil je jezelf opgeven als vrijwilliger bij Dyzo? Hier vind je meer informatie.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.