Aveve Handzame is aan zesde grote uitbreiding toe

Griet Inghelbrecht en Stijn Gadeyne voor hun zaak die sterk uitgebreid wordt. © foto Coghe
Sarah Gadeyne

Stijn en Griet Gadeyne-Inghelbrecht breiden hun Aveve-winkel in de Groenestraat 9 al voor de zesde keer uit. De zaak verdubbelt voor de vierde keer in oppervlakte en zal na de verbouwingen 1.100 vierkante meter groot zijn. Opvallend, want Stijn en Griet begonnen in 1998 met een bescheiden winkeltje van 40 vierkante meter. “In het begin vroegen klanten mij vaak of mijn vader of de baas er niet was”, lacht Griet.

Stijn Gadeyne (41) en Griet Inghelbrecht (39) kijken samen met hun dochters Fien (15) en Tine (13) al uit naar de opening van de uitgebreide en vernieuwde winkel begin december. Stijn legt uit waarom ze opnieuw verbouwen: “We zijn te jong om stil te blijven staan. We willen duidelijk aanwezig zijn in de markt en een meerwaarde blijven bieden tegenover de onlineverkoop. Daarvoor moeten we blijven vernieuwen. We werken op het belevingsconcept. Mensen komen hierheen om advies te krijgen en om de producten zelf te zien, zoals bijvoorbeeld op onze kippendagen, dan kan je echt je kippen komen uitkiezen.”

“De klanten zijn zeer positief en leven met ons mee, want we blijven open. Ze begrijpen dat ze hierdoor nog meer keuze en een nog betere winkelbeleving zullen krijgen”, vult Griet aan. Er zal heel wat veranderen in de vernieuwde winkel.

Grote nieuwe serre

“In de nieuwe serre van 220 vierkante meter breiden we het aanbod planten uit. Er komt elektrisch tuingereedschap, het assortiment premium hondenvoeding breidt uit en alles wat we nu al hebben, wordt groter. De in- en uitgang blijven behouden maar de kassa wordt verplaatst. We stappen in het Aria-verhaal van Aveve en werken met een inspiratieplein, een centrale plaats waar de klanten gemakkelijk naar de verschillende afdelingen kunnen”, vertellen de zaakvoerders.

Als ze terugkijken naar de start in 1998, is er veel veranderd. “Als twintiger, terwijl Griet nog maar net aan haar studies logopedie begon, hebben we hier zelf onze winkel van 40 vierkante meter gebouwd. De sector was een echte mannenwereld, maar als zoon van een landbouwer kreeg ik het voordeel van de twijfel”, vertelt Stijn. “Toen ik in het begin in de winkel stond, kreeg ik vaak de vraag “is je vader thuis” of “is de baas er niet”. Terwijl ik ook uit de landbouwwereld kom. Het duurde even voor de klanten ook mijn advies vertrouwden. Ik had mij gespecialiseerd in het bestrijden van ziektes bij planten. Als klanten advies vroegen aan Stijn, stuurde hij hen terug naar mij”, lacht Griet.

Persoonlijk begeleiden

Maar wat is nu eigenlijk het leukste aan hun job? “Ik help graag mensen mensen bij het opstarten van hun moestuin. Dan kan je klanten echt persoonlijk begeleiden, uitleg en advies geven”, vertelt Stijn. Ook Griet twijfelt niet: “Ik vind het leuk als klanten spullen komen halen voor hun nieuwe huisdier, en we samen kijken wat er best past bij hun puppy of kitten.”

Ze zijn een echt team: “Alles gebeurt in overleg. Dat is het mooie aan onze job, dat we alles samen kunnen doen. We hebben elk wel onze specialiteiten. Het gereedschap is meer voor mij, de bloemen en planten meer voor Griet. Maar de aankoop doen we steeds samen. Ook de beslissing om uit te breiden, nemen we samen. Er komt een moment dat we beseffen dat we plaats tekort hebben, en dan overleggen we. Aveve ondersteunt ons natuurlijk met studies en bekijkt of het rendabel is om uit te breiden. Zo zijn we nu bezig aan onze zesde verbouwing“, zegt Stijn. Dat dit hun laatste project is, willen ze niet gezegd hebben. “Zeg nooit nooit. We kunnen binnen nog verbouwen. Maar onze maximale oppervlakte is bereikt. Hier, op deze locatie, kunnen we niet meer uitbreiden”, besluit Stijn. Maar eerst kijken ze uit naar de opening van de vernieuwde winkel begin december, in de kerstsfeer.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier