Avelgem test zaterdag nieuwe opstelling uit: “De markt moet gezelliger”

De bezoekers van de markt afgelopen weekend lijken niet echt bezig te zijn met de herschikking van de markt. Benieuwd of de nieuwe opstelling zaterdag kan bekoren. © JS
Redactie KW

In april liet het gemeentebestuur een enquête los op de marktgangers. Waren zij tevreden over de constructie van het huidige marktwezen op de parking van het Atheneum? En wat vond men van een eventuele herlokalisatie naar de Kerkstraat? Het resultaat was verrassend. De marktbezoekers vonden een verplaatsing weinig noodzakelijk, maar stuurden wel aan op een herschikking. Komend weekend wordt de nieuwe opstelling voor het eerst getest.

Door Jan Steenhoudt

Op zaterdag 30 november en zaterdag 7 december test de gemeente voor het eerst een andere marktopstelling uit. Enkele kramen veranderen van plaats, er komen vier parkeerplaatsen bij voor personen met een beperking en er wordt werk gemaakt van een (motor)fietsenparking. Op de laatste zaterdagmarkt voor de start van de testcampagne peilden wij al even naar de bevindingen van de marktbezoekers. De marktgangers die zich niet hadden laten kennen door het druiligere weer, liggen niet echt wakker van de herschikking.

Een van hen is Jocelyn, een kranige Otegemse van 65 jaar die elke week de Avelgemse markt afschuimt. Als we vragen of ze iets over de marktherschikking heeft opgevangen, schudt ze het hoofd. “Nee, dit is het eerste dat ik ervan hoor. Voor mij is het ook niet echt nodig, het is goed zoals het nu is. Ik vind hier altijd wat ik nodig heb. Dat er te weinig parking zou zijn? Daar heb ik nooit bij stilgestaan. Maar nu je het zegt, dat klopt misschien wel.” Luc (72) is het met haar eens. “Ook ik wist niets van die herlokalisatie”, vertelt hij verbaasd. “Het herschikken lijkt me wel een goed idee. Nu oogt het hier een beetje leeg.”

Kramen groeperen

De parking van het Atheneum heeft inderdaad al voller gestaan. Al moeten we daar nog geen grote conclusies uit trekken, weet Luytte (48), een marktkramer die in stofbekleding handelt. “Door het weer zijn er wellicht een aantal verkopers die het niet zagen zitten vandaag. Het is dan vooral in de zomer dat je het grote geld verdient. Nu staan we er vooral voor de klantenbinding.”

Wat vindt ze van de marktherschikking? “Lijkt me wel een leuk idee, ja. Als de kramers wat meer gegroepeerd stonden, zouden de lege plekjes minder opvallen. Maar goed, er zullen er dan wel weer klagen dat ze nergens terecht kunnen met hun camion. Voor sommigen is het ook nooit goed.”

Voor Trudo (53) van vishandel Vincke lijkt een marktherschikking overbodig. De man ziet andere, meer acute problemen. “Ik vind de Avelgemse markt veilig genoeg. Maar als er hier auto’s op en af zouden rijden, met al die rondlopende kinderen in de buurt: een ongeluk is snel gebeurd, niet? Meer parkeerplaatsen is dus wel een must, maar waar vind je die?”, vraagt Trudo zich af.

Het acute probleem is het dalende aantal marktbezoekers – marktkramer Trudo

“Trouwens, een herschikking zal het échte probleem niet oplossen. Waarover ik het dan heb? Over het aantal marktbezoekers. Dat is een dalende trend. Er zijn markten tot in Meulebeke en Oostrozebeke, maar van een verkleining van het aanbod is er nog altijd geen sprake. Veel gemeentes zien zelfs al de reguliere winkels verdwijnen. Avelgem zou ook eens moeten afstappen van haar huidige manier van communiceren. Het is de enige gemeente die nog een brief stuurt in plaats van een e-mail. Maar goed, ik kan elke wijziging wel begrijpen. Ze hoeven me wel niet te vragen om hier al om 6 uur ‘s ochtends te komen staan. Daar pas ik voor. Ik kom immers van de kust.”

Meer gezelligheid

Burgemeester Lut Deseyn (Gemeentebelangen) reageert niet verrast op deze verdeelde meningen. “Het liefst van al had ik de markt verhuisd naar de Kerkstraat, omdat de horeca er daar wel bij zou varen. Uit de volksbevraging bleek al dat er te weinig animo was voor dat plan en bovendien is het ook vrij onpraktisch. Het idee op zich is echter nog niet dood.”

Ook over de nieuwe marktopstellingen was niet iedereen het eens. “Ik ving wel meermaals op dat de markt te weinig gezelligheid uitstraalde en daar wilden we zeker iets aan doen. We hebben nu geprobeerd om sommige kramen te koppelen en om de aanhangwagens of camions meer naar de buitenkant van het marktplein te verplaatsen. We hopen dat het voor bezoekers zo aangenamer zal zijn op de markt. De nieuwe parkeerplaatsen voor mensen met een beperking lijken misschien ook discutabel omdat ze aan het begin van de markt gelegen zijn, maar waren wel noodzakelijk”, oppert Lut Deseyn. “De twee volgende zaterdagen zullen we opnieuw naar meningen peilen op de markt. Na de testfase wordt bekeken of de tijdelijke herschikking voldeed om over te gaan op een permanente marktconstructie”, besluit de burgemeester.

Sint en pieten

De gemeente laat geen kansen onbenut om de marktgangers van de nieuwe opstelling te overtuigen. Zo komen de Sint en zijn roetpieten de markt van zaterdag 30 november opluisteren. De grootste kindervriend maakt zijn blijde intrede om 9.30 uur en blijft dan twee uur op de markt. Op 7 december zal er een ambachtelijke koffiebar – met Glühwein, koffie, chocomelk én kerstmuziek – voor een extra gezellige noot zorgen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier