Atelier Hortense pakt uit met Walk & Talk

Greet Six is de derde generatie die een zaak heeft in het pand. (foto TOGH)
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Met het concept Walk & Talk biedt koffie- en eethuis Atelier Hortense pannenkoeken, wafels en stukken taart aan voor de vele wandelaars die tijdens deze tweede lockdown in Reningelst passeren. “Tegen alle verwachtingen in gaat dat heel goed”, zegt zaakvoerder Greet Six (49).

Greet Six is getrouwd met Dieter Goens en de mama van Hannah (18), Emiel (16) en Adriaan (12). In 2015 begon ze met Atelier Hortense als een ambachtelijk taartatelier. “Dat was in afwachting van het koffiehuis dat we wilden openen in de oude maalderij. Vorig jaar in september zijn we kunnen starten en we hebben er meteen een eet- en koffiehuis van gemaakt”, vertelt Greet. “We hebben een beperkte eetkaart. De taarten zijn altijd gebleven, maar nu konden de mensen dus ook ter plekke een stuk taart eten.”

Atelier Hortense is gevestigd in een oude maalderij met een hele geschiedenis aan verbonden. “Mijn grootouders Camiel Six en Hortense – vandaar ook onze naam – vluchtten tijdens de Eerste Wereldoorlog naar Frankrijk. Toen ze in 1919 terugkeerden, was hun boerderij in Loker volledig vernield. Camiel begon een maalderij in Reningelst, waar hij lijnzaad en graan maalde tot veevoeder. Mijn vader Firmin zette de zaak verder tot in 1980. Sindsdien werd het pand als opslagruimte gebruikt, tot Atelier Hortense er kwam in 2019.”

Wandelingen

Tijdens de eerste lockdown pakte Atelier Hortense uit met verwenboxen op Pasen en Moederdag. “Die leverden we aan huis omdat de mensen op dat moment geen niet-essentiële verplaatsingen mochten maken. Dat was een groot succes. In de tweede lockdown zijn de weersomstandigheden helemaal anders, waardoor we de formule Walk & Talk uitgewerkt hebben. Op zaterdag- en zondagnamiddag kunnen de mensen een taartje, pannenkoek of wafel afhalen. Daarbij promoten we ook de twee wandelingen in Reningelst, het Lindegoedpad en het Zevekotepad. Het is dus de bedoeling dat de mensen hun wandeling combineren met een afhaalwafel of -pannenkoek.”

“Ik had eerlijk gezegd niet verwacht dat de respons zo groot zou zijn. Vooral in de herfstvakantie kregen we veel mensen over de vloer. Ik mag ook zeggen dat ik heel gedisciplineerde klanten heb die alles opruimen”, onderstreept Greet. “Ecologie vinden we dan ook heel belangrijk. Zo zijn de bordjes, bestek en taartdozen gemaakt uit composteerbaar materiaal. We werken ook zo veel mogelijk met verse en lokale producten. Zo komt het ijs in de potjes van het Poperingse ijssalon l’Heritage en het schepijs van de Baljuwhoeve in Reningelst.”

Op een regenachtige zondag koos ik voor een pannenkoek met ijs (4,50 euro). Op een kartonnen bordje krijg je twee grote pannenkoeken met twee bollen vanille-ijs, ruim voldoende dus. De dochter nam een wafel met suiker (4 euro), terwijl mijn partner zich liet verleiden door een stuk taart (‘witte passie’, 3,50 euro) om mee te nemen naar huis en een warme chocomelk (2,50 euro). De pannenkoeken en wafel eet je wel best ter plaatse op, alleen is dat niet gemakkelijk als door de regen alles nat is en je nergens kan zitten. Gelukkig konden we terecht onder de Groenselpoorte, de ingang naar de hoeve van de broer en schoonzus van Greet waar je allerlei groenten, fruit en aardappelen kan kopen. Zo tikten we ook nog vijf kilogram aardappelen op de kop voor amper twee euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier