Arthur Depoortere van Bar Lionel: “Tweede lockdown zou ramp geweest zijn”

© (Foto MPM)
Redactie KW

De mondmasker- en registratieplicht wordt positief onthaald bij Arthur Depoortere, de jonge cafébaas van Bar Lionel. “Het is in ieders belang dat de maatregelen goed opgevolgd worden zodat we een tweede lockdown vermijden.”

Bar Lionel is enorm populair in de regio. Op drukke mooie zomerdagen loopt het terras geregeld vol. Er is plaats voor 200 klanten. “En toch moest ik de voorbije maanden al een paar keer de deuren sluiten wegens de drukte”, zegt Arthur Depoortere. De amper twintigjarige café-uitbater kan zich vinden in de nieuwe maatregelen die de Nationale Veiligheidsraad nam. Vanaf zaterdag geldt er in de horeca een mondmasker- en registratieplicht voor klanten. “Eigenlijk kunnen de klanten zich hier al langer registreren via kaartjes die op tafel liggen. Op zich is het oké dat het nu verplicht is al blijft het moeilijk om de mensen daarvoor te verplichten. Ik ga ervan uit dat iedereen die hier binnenkomt zijn verantwoordelijkheid opneemt en alles correct invult. Gekke namen of foute telefoonnummers werden nog niet geregistreerd, maar één keer was er wel een meisje dat via zo’n registratiekaartje een date wilde forceren. Ze schreef op het kaartje dat ik haar moest bellen. Dat heb ik niet gedaan”, lacht Arthur.

De mondmaskerplicht vindt Arthur niet meer dan logisch. “Ons personeel draagt het masker ook al weken en het is ergens een kwestie van respect tegenover mekaar. Iedereen die hier binnenkomt moet het mondmasker dragen tot het moment waarop hij gaat zitten. Van zodra iemand zich verplaatst op het terras moet het mondmasker weer op. We verwachten daarrond geen problemen en we gaan er ook van uit dat iedereen een masker bij zich zal hebben om de regels te kunnen volgen.”

Niet alles wordt verstrengd want zo blijft de sociale bubbel op 15 staan en het sluitingsuur blijft ongewijzigd. “Ook dat is een goede zaak”, vindt de uitbater. “De sociale bubbels verkleinen ging praktisch wat moeilijker zijn want dan heb je weer meer tafels nodig maar op zich ging ik daar ook een mouw aan kunnen passen. Als je met kleinere bubbels werkt, dan zou er allicht ook meer beweging zijn tussen de verschillende bubbels wat ook weer extra gevaren met zich meebrengt.”

“Over het opgelegde sluitingsuur heb ik nooit geklaagd, integendeel. Ik ben zelfs van plan om ook na de coronacrisis het sluitingsuur te behouden. We hebben hier strikte regels. Vanaf middernacht wordt er geen drank meer geserveerd, om 00.30 uur wordt iedereen verzocht de bar te verlaten en tegen 00.45 uur is iedereen buiten. Wie na 1 uur nog op de parking vertoeft, riskeert een boete van de politie. We merken dat iedereen vroeger alcohol begint te consumeren en ook sneller zat geraakt. Maar desondanks hebben we weinig problemen als we onze deuren willen sluiten. We doen het ook maar om de horeca te redden want niemand is gebaat met een tweede lockdown. We hebben hier recent nog fors geïnvesteerd. Een tweede sluiting zou een ramp betekenen”.

Arthur Depoortere organiseerde op 2 juli ook het eerste grote event sinds de lockdown. Er vonden twee optredens plaats op zijn terras. “We waren goed voorbereid en het aantal plaatsen bleef beperkt tot 200. Alles is goed verlopen en de klanten bleven gedisciplineerd aan tafel zitten tijdens de optredens. Voorlopig heb ik geen nieuwe evenementen gepland omdat het nog onduidelijk is in welke mate de coronatoestand verergert. We moeten de problemen ook niet opzoeken. Als de toestand in het land weer stabiliseert, kunnen we nog wel eens iets speciaal op poten zetten”, besluit de cafébaas van Bar Lionel.

(MPM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier