Arbeidskrapte blijft prangend in West-Vlaanderen

De arbeidskrapte in de provincie West-Vlaanderen blijft met een spanningsindicatie van 3,25 ontzettend prangend. Ruim 72 procent van de ondernemingen met meer dan vijf werknemers meent zelfs dat de krapte zorgt voor een rem op de economische groei. Dat blijkt uit cijfers van de VDAB en een bevraging van ondernemersorganisatie Unizo die woensdag voorgesteld zijn bij het Roeselaarse transportbedrijf Eutraco.

© Foto Belga

De werkloosheidsgraad in West-Vlaanderen bedraagt op dit moment 4,8 procent. Dat is 1,3 procentpunt lager dan Vlaanderen. Het aantal vacatures stijgt ook jaar op jaar, zelfs maand op maand. In West-Vlaanderen stroomden er in 2017 52.280 vacatures binnen, een stijging van 13,8 procent, en in november waren er nog 8.500 openstaande vacatures.

Amper verpleegkundigen

Dat zijn goede cijfers, al hebben die een keerzijde. Het wordt voor ondernemingen steeds moeilijker om personeel, laat staan geschikte en gekwalificeerde medewerkers, te vinden. Waren er in 2014 per vacature nog acht niet-werkende werkzoekenden, dan is dat aantal nu gedaald tot 3,25. In regio’s als Roeselare en Tielt ligt die indicator zelfs onder de 2,5 en voor bepaalde beroepen ligt dat cijfer nog dichter bij het nulpunt. Voor chauffeurs zijn er per vacature nog amper 0,57 chauffeurs. Ook verpleegkundigen zijn nog amper te vinden.

“Dat is wellicht mede te danken aan de hoogconjunctuur. Anderzijds zien we dit cijfer niet snel meer veranderen door de toenemende vergrijzing“, aldus John Devinck.

Rem op economische groei

Unizo deed ook een bevraging bij haar leden. 86 procent van de participanten zegt het moeilijk te hebben om vacatures in te vullen. Ruim 72 procent meent zelfs dat de krapte een rem zet op de economische groei.

Unizo heeft daarom een vijftal aanbevelingen. De ondernemersorganisatie vraagt ondernemingen onder meer om zich meer open te stellen voor bijvoorbeeld grensarbeiders en Walen, of kansengroepen. Ook investeren in werkplekleren en identiteit kan helpen, net zoals de expertise van de VDAB inschakelen.

(BELGA)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.