Appelteler rooit alle boompjes langs drukke weg om uit te pakken met gloednieuwe soort

Kathelyne Wolfcarius op het braakliggend terrein. Daar komen binnenkort nieuwe appelbomen, voor een gloednieuwe soort. © CLL
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Nieuwe appartementsgebouwen of zelfs een faillissement, de geruchtenmolen over de toekomst van de boomgaard langs de Gentsesteenweg in Harelbeke draaide de voorbije dagen overuren. “Niets van aan”, glimlacht Kathelyne Wolfcarius van het gelijknamige fruitbedrijf. “Hier komen juist gloednieuwe appels!”

“Ik had nooit gedacht dat dit zo een gespreksonderwerp zou worden.” Kathelyne Wolfcarius, zaakvoerder van de gelijknamige en gekende groenten- en fruitwinkel uit Harelbeke, moest even slikken toen ze te horen kreeg dat veel mensen dachten dat hun zaak de deuren zou gaan sluiten. “Wij zijn ondertussen al drie generaties ver met onze onderneming. Aan sluiten denken we hoegenaamd niet“, glimlacht ze.

18 jaar dezelfde bomen

De bron van alle geruchten? Het verdwijnen van alle bomen op het stuk land rond de winkel. “Een degelijke boomgaard kan 15 tot maximaal 20 jaar mee”, legt Kathelyne uit. “De bomen langs de Gentsesteenweg stonden er al 18 jaar, dus het was tijd om ze te rooien. We beschikken over verschillende percelen waar we al sinds jaar en dag deze techniek toepassen maar dit stuk grond is het enige wat pal langs een grote weg ligt. Hier komen elke dag heel wat mensen voorbij en wanneer die merken dat de bomen plots allemaal weg zijn, dan steken blijkbaar de wildste verhalen de kop op.”

Het stuk grond van iets meer dan 4 hectare ligt nu braak. Al hoeft dat niet lang zo te blijven. “We starten binnenkort met de aanplant van nieuwe en vooral unieke appelbomen”, aldus Kathelyne. “Samen met de Colruyt-groep ontwikkelen we een compleet nieuwe appelsoort, die de naam ‘Coryphée’ zal dragen. Het wordt een appel die alle lekkere eigenschappen van de overzeese exemplaren combineert met de krokante textuur van de Belgische producten. Dit wordt een topper, daar twijfelen we niet aan. Eenmaal ze geplukt kunnen worden, zal de nieuwe Coryphée te vinden zijn in alle Colruyt-winkels en in onze eigen zaak hier in Harelbeke. Als kweker zijn wij de enige die ze op die manier aan de man mogen brengen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier