Apotheek Dubois opent grote nieuwbouw met nieuwste technologieën

Redactie KW

Decennialang bevond zich op de hoek van de Izegemsestraat en de Molenstraat op Heule-Watermolen de bakkerij Alsberghe. Die werd gesloopt om plaats te maken voor een nieuwbouw, waar Diederik Dubois sinds 7 maart geen gezond brood bakt maar wel de mensen zo gezond mogelijk tracht te houden als apotheker en overigens net als vader Dirk sterk inzet op natuurgeneeskunde.

De farmacie zit bij Diederik Dubois (43) zonder meer in de genen. Zijn grootvader Joseph (1917-1989) vestigde zich in 1939 als eerste apotheker in Heule. Hij verhuisde een paar keer in de Kortrijksestraat, om te eindigen in het pand waar nu Bloemen Hanssens gevestigd is. Hij werd er, na een hartinfarct, in 1982 opgevolgd door Lena Vanackere en wijlen Martine Demeyere die nadien ook weer verhuisden. Sinds kort is de apotheek in nieuwe handen.

“De tijd van mijn vader kun je met nu gewoon niet meer vergelijken”, zegt Diederiks vader Dirk (73). “Het was de tijd van ‘pillen draaien’, haast allemaal bereidingen. Letterlijk dag en nacht was hij bezig en vakantie nam hij nooit. ‘s Avonds laat werd hij met rust gelaten. Hij had ook eigen formules, waarvoor hij in Heule en omstreken bekend was. Nu zijn eigen bereidingen wel verminderd maar ze blijven belangrijk.”

Sneller dan verwacht

“Het was mijn vader die 50 jaar geleden vond dat het interessant zou zijn om ook op Heule-Watermolen een apotheek te vestigen”, vervolgt Dirk Dubois. “Ik was als apotheker afgestudeerd maar deed mijn legerdienst. Zo is eerst mijn zus Kristine – net als mijn andere zus Rika ook apotheker – daar eerst begonnen in de Izegemsestraat en heb ik overgenomen na mijn huwelijk in 1969. Later zijn we naar de andere kant van de straat verhuisd waar de apotheek tot nu toe gevestigd was.”

De nieuwe locatie is maar een boogscheut van de vorige. “Passerend met de fiets (Diederik is trouwens ook wielertoerist, red.) had ik al eens gedacht: als ik iets groters wil waar ik echt mijn ding kan doen, is dit de ideale hoek. Bakker Geert mocht natuurlijk zo lang blijven als hij wilde, maar ik had hem al eens gevraagd aan mij te denken, mocht het zo ver komen. En in april 2015 stopte hij, sneller dan ik verwacht had, en was daar die opportuniteit. In oktober 2016 werd de bakkerij gesloopt en in november is de bouw begonnen. Begin maart 2018 was het dan zo ver. We waren maar twee dagen dicht voor de verhuizing en het proefdraaien.”

Apotheker Joseph Dubois.
Apotheker Joseph Dubois.© GF

Dirk en echtgenote Lutgarde Callewaert hebben drie kinderen, die alle drie een boontje hadden voor scheikunde. Kristof werd doctor in de scheikunde en Jeroen burgerlijk ingenieur richting scheikunde. Beiden kwamen ook in de farmaceutische sector terecht, met name bij Johnson & Johnson, het vroegere Janssen Pharmaceutica.

“Zelf twijfelde ik er nochtans eerst aan om mijn vader op te volgen”, zegt Diederik. “Ik vond dat ik móést twijfelen. Het was mij té vanzelfsprekend en ik dacht even aan rechten. Ik ben er dan na mijn Latijn-wiskunde-wetenschappen in Spes Nostra toch voor gegaan, eerst een jaartje Kulak, daarna KU Leuven.” Hij studeerde in 1997 af, deed nadien een zestal jaar vervangingen in heel Vlaanderen, om dan bij zijn vader te komen werken en in 2006 de apotheek over te nemen.

Onderwijzeres Marleen

Diederik heeft echt wel een aardje naar zijn vaartje, want Dirk ging in de loop der jaren volop de kaart trekken van de natuurgeneeskunde. Het was nog wijlen onderwijzeres Marleen Vanmeenen die hem de weg toonde naar De Wielewaal, nu Natuurpunt, waardoor hij meer voeling kreeg met de kruidengeneeskunde.

“Meer kunnen tonen en nog meer advies geven was een motivatie voor deze grotere zaak”

Diederik gaat volop in die richting verder: “Natuurgeneeskunde is zo oud als de mensheid, klassieke scheikundige geneeskunde hooguit 150 jaar. Bij natuurgeneeskunde gaan we meer naar het oorzakelijke. Soms kan er tegenstelling zijn, maar ik zie de twee als complementair.”

“We hechten veel belang aan informatie. Zo hebben we nu zelfs een aparte spreekruimte. Meer kunnen tonen en nog meer advies geven was een motivatie voor deze grotere zaak. Boven is er ook een polyvalente ruimte die kan dienen voor nascholing voor jonge apothekers of voor allerhande voordrachten.”

Robot en e-lock

De nieuwe apotheek is ruim verdubbeld in oppervlakte en de ruimte voor de mensen zelfs bijna verviervoudigd en opgebouwd in verschillende zones. Uiteraard is de nieuwste technologie aanwezig. Zo is er een robot die de medicatie verwerkt en ophaalt en de stock beheert. Ook nieuw is de e-lock, een beveiligd kluisje waarmee door een code een bestelling dag en nacht kan worden opgehaald.

Diederik Dubois werkt hoofdzakelijk met apothekers. “Wel één uitzondering, de beste assistente ter wereld, mijn echtgenote Elke, industrieel ingenieur van opleiding. Zo zijn we hier nu met vier apothekers, onder wie een stagiaire.”

En de opvolging later? Diederik en Elke hebben vier zonen, tussen 11 en 18. “De oudste denkt aan tandheelkunde of farmacie, we zien wel…”

(Noël Maes)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier