Anja De Brabant uit Wakken lanceert kledinglijn van alpacawol

Met ‘Raphaëlle Alpaca Mood’ heeft Anja De Brabant van fokkerij Mandel Alpaca’s een eigen kledingcollectie van alpacawol uitgebracht. Wie zich in de zachte dons van deze knuffelbare kameelachtigen wil wentelen, kan voortaan cardigans, pulls, sjaals, hoofdbanden of wanten uit alpacawol kopen.

Anja De Brabant: “We hebben ooit al eens wat artisanale sjaals laten maken, maar enkel voor familie en vrienden.” © Foto vadu

Anja en haar man hebben momenteel 24 alpacalama’s in de weide achter hun huis. Ze baten al vijf jaar een eigen fokkerij uit en doen met hun dieren ook mee aan fleece- en haltershows.

Drie jaar geleden besloot Anja zich ook toe te leggen op een eigen kledinglijn met alpacawol. “Door onze deelname aan die shows kwam ik ook meer te weten over de vezel van alpaca’s, die de kwaliteit van kasjmier evenaart”, vertelt Anja. “Het gaat om een typische natuurlijke vezel, die de temperatuur van het lichaam overneemt. Daarom daagde het me om daar een eigen collectie van te ontwerpen, maar daar heb je natuurlijk veel wol voor nodig. Onze eigen dieren produceren er voor zo’n onderneming veel te weinig en daarom zijn we op een boerderij in Peru gaan kijken. Daar lopen er liefst 3.500 alpaca’s rond.”

“De vezel van alpaca’s evenaart de kwaliteit van kasjmier”

Daarna klopte Anja in hetzelfde land aan bij een atelier en spinnerij. “In dat atelier gaat het om manuele productie, waar v-pulls in drie kleuren en accessoires zoals wanten en sjaals gemaakt zijn”, zegt ze. “Er zijn ook v-pulls en cardigans die we in een breifabriek uit Zottegem hebben laten maken. Het gaat om kledij met twee garen en dat is al iets moeilijker.”

Genoemd naar eerste alpaca

Toch droomt Anja ervan om op een dag kleding te maken met wol van haar eigen alpaca’s. “We hebben ooit al eens wat artisanale sjaals laten maken, maar enkel voor familie en vrienden”, vertelt ze. “Toch zijn we nu al klein begonnen door 20 kilo van eigen kweek aan een Engelse spinnerij te geven en er nog eens 60 van andere origine. In februari krijgen we daar de garen van. Welke weg ik er dan mee op ga weet ik nog niet, maar er zijn veel mogelijkheden. Op termijn hoop ik dat segment van eigen kweek toch wat te kunnen opkrikken. We hebben de kledinglijn Raphaëlle gedoopt, naar de eerste alpaca die we ooit gehad hebben.”

De collectie is te koop via www.raphaelle-alpaca.com

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.