An en Pix-A-Wall printen rechtstreeks op je muur: “Onze Wall-E kan alles aan”

Gedaan met schilderen of kleven op de muren, dankzij Pix-A-Wall kan gewoon je tekeningen en foto's printen. © CLL
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Muurschilderingen, ze worden sinds mensenheugenis gebruikt om ruimtes op te fleuren. Vandaag kiezen mensen vooral voor decoratie met verf of grote fotokaders om die extra touch te geven. An Decoene, de bezieler van Pix-A-Wall uit Kuurne, gaat echter een grote stap verder. Als eerste en enige in België print ze allerlei afbeeldingen rechtstreeks op de muur.

Een eenvoudig lijnenspel? Makkie. Een indrukwekkend portret van je zoon of dochter? Grafisch vormgever An draait er haar hand niet voor om. “Elke tekening of foto die ik op mijn computerscherm kan tonen, kan onze machine, knipogend Wall-E gedoopt, rechtstreeks op de muur printen”, vertelt ze terwijl ze vol trots de kolos in gang steekt. “Twee jaar geleden maakten we op een internationale beurs voor het eerst kennis met deze bijzondere techniek. We vonden het een razend knap idee, maar zaten nog met een aantal vragen. Pas na een tweede kennismaking en een bezoek aan de Duitse fabrikant hapten we toe. En met succes. Ondertussen zijn we volledig operationeel, als eerste en voorlopig enige in België.”

De machine werkt uiterst gedetailleerd. Enkel een brute buitenmuur stuurt het systeem een beetje in de war.
De machine werkt uiterst gedetailleerd. Enkel een brute buitenmuur stuurt het systeem een beetje in de war.© CLL

An ziet onze vragende ogen, hopend op een demonstratie. “Deze keer koos ik voor een tekening van een moderne, ietwat brute kerstman”, toont ze op haar scherm. “Het wordt een vrij grote print, meer dan 1 meter breed en hoog. Bovendien bevat de prent heel wat details waardoor het voor een traditionele schilder een heuse uitdaging wordt. Dit schilderen zou immens veel tijd vragen, maar met onze printer Wall-E is de klus in een klein halfuurtje geklaard.”

KW Kortrijk – Menenhttps://www.facebook.com/kwkortrijkmenen/https://www.facebook.comFacebook1280

Pix-A-Wall is een vrij bijzonder grafisch bedrijf. An Decoene uit Kuurne kan met haar grote printer Wall-E namelijk elke prent, tekening of foto rechtstreeks op quasi elke verticale muur printen. Ongelooflijk? Check het hier: https://kw.be/nieuws/economie/an-en-pix-a-wall-printen-rechtstreeks-op-je-muur-onze-wall-e-kan-alles-aan/article-normal-404773.html

Geplaatst door KW Kortrijk – Menen op Donderdag 28 november 2019

video1.0https://www.facebook.com/kwkortrijkmenen/videos/567522067154466/500

12 jaar garantie

Het woord ‘printen’ doet denken aan de papieren variant. En dus ook aan de nadelen van natte inkt. “Er bestaan inderdaad Chinese alternatieven die met gewone inkt op de muur printen, maar dan krijg je tekeningen waar alles zomaar naar beneden drupt. Een muur staat recht hé”, grinnikt An. “Ook vegen in je print zijn bij die goedkope tegenhangers problematisch. Wij printen met speciale UV-inkt, de tekening is meteen droog, drupt niet, is krasvrij én – belangrijk voor mensen met kinderen – afwasbaar. Om aan te tonen dat we zeker zijn van ons stuk, krijg je zelfs twaalf jaar garantie op de kleurvastheid.”

An van Pix-A-Wall bij het resultaat: een stoere kerstman, rechtstreeks op de muur geprint.
An van Pix-A-Wall bij het resultaat: een stoere kerstman, rechtstreeks op de muur geprint.© CLL

Ondanks de al indrukwekkende resultaten, heeft de muurprinter nog enkele kleine beperkingen. “De lengte doet er niet toe, want het hele systeem staat op een geautomatiseerd wagentje en kan dus zelf voorruit rijden”, aldus de Kuurnse nog. “Enkel qua hoogte zitten we met een limiet van 4 meter. Daarnaast moeten we ook rekening houden met oneffenheden op de muur. We kunnen op gips, steen, beton en zelfs glas printen, maar oneffenheden van meer dan 1 centimeter sturen het systeem in de war. Een brute buitenmuur is helaas nog geen optie.”

Zelf een leuk idee om op een muur te printen of interesse om je woonkamer op te fleuren? Alle info vind je via www.pixawall.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier