Alveringemse bakker stopt en gaat op zoek naar opvolger

Redactie KW

Op 1 juli 2021 stopt Yvan Decreton als bakker. “Ik zal dan 62 jaar zijn en na 44 mooie, maar ook intensieve jaren kijk ik uit naar meer tijd voor mezelf en mijn partner”, zegt hij. Zijn bakkerij met woonhuis op het dorp staat nu een half jaar te koop. “We hopen echt iemand te vinden die even gedreven de stiel zal verderzetten als dat Yvan dat hier heeft gedaan”, zegt zijn vriendin Carine.

Yvan is na grootvader Georges en vader Etienne de derde, maar ook laatste generatie bakkers Decreton in het centrum van Alveringem. Yvan heeft twee zonen die ook een bakkersopleiding genoten, maar hun persoonlijke situatie deed hen beslissen om niet zelfstandig aan de slag te gaan. “Als bakker moet je partner het ook zien zitten om mee in de zaak te stappen“, vertelt Yvan Decreton. “Je moet immers met twee zijn. Uiteraard had ik het graag gezien dat een van mijn zonen mijn levenswerk verderzette. Maar het is nu niet zo.”

“En dus staat de zaak nu een goed half jaar te koop. Het atelier is tiptop in orde. Onlangs nog hebben we het dak geïsoleerd en zonnepanelen gelegd. Omdat we weten dat het zeker voor jonge mensen niet zo evident is om een dergelijke zaak over te nemen, bieden we verschillende overnamemogelijkheden aan. De eerste vijf jaar huren en dan pas aankopen? Dat kan allemaal.”

Vervroegd pensioen

“Ik plan inderdaad te stoppen op 1 juli 2021”, vervolgt Yvan. “Op 5 juli 2021 word ik 62 jaar en ik kan dan van mijn vervroegd pensioen genieten. Kijk, ik doe de job met hart en ziel. Je moet vele uren kloppen en weekend- en nachtwerk doen. De hygiënevoorschriften zijn streng en wij laten ons daarin ook bijstaan. Maar ik zou het opnieuw doen, ja. Waarom? Omdat ik er echt liefhebberij in heb. Alles wordt hier nog vers gemaakt. Ik school me regelmatig bij en ben graag creatief. Je moet ook klantgericht zijn. Zelf heb ik, denk ik, nog geen enkele vraag geweigerd. Of het centrum van Alveringem een goede locatie is? Zeker en vast. Klanten vinden altijd de weg naar handelaars die vriendelijk zijn en mooie producten aanbieden.”

Genieten van de hoeve

“Ik ben nu 60 jaar en verlang naar meer tijd samen met mijn partner. Zij is negen jaar jonger en heeft nog een eindje te gaan in haar carrière. Dat wil ik haar niet ontzeggen. Maar als zij slaapt, werk ik en omgekeerd. Begin 2019 ben ik gestopt met mijn broodronde, ik lever niet meer aan de koude bakkerij in Leisele en de zaak is slechts halve dagen open. Ik doe het nu al wat rustiger aan. Ik ga graag vissen en lopen en wil ook kunnen genieten van de mooie hoeve die ik gebouwd heb. Je ziet: Carine en ik hebben nog veel plannen”, glimlacht Yvan. “Hopelijk vinden we een gedreven opvolger voor onze zaak. Ik zou het immers zonde vinden mocht ook deze bakkerij verdwijnen. Mensen kunnen mij bereiken op 0494 33 73 57.” (AB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.