Alpro investeert in gigantische installatie om water te hergebruiken: “80 procent minder water richting de Leie”

Jasmien Van Gussem, Eugene Kusse, Ann De Jaeger en Eva De Keyser van Alpro klinken met Dylan White en Frank De Poortere van De Watergroep op de nieuwe installatie, mét een glaasje gezuiverd water. © Olaf Verhaeghe
Olaf Verhaeghe

Alpro in Wevelgem, producent van plantaardige sojadranken en andere alternatieve voor melkproducten, pompt 3 miljoen euro in een waterhergebruikinstallatie op de eigen site. In samenwerking met drinkwatermaatschappij De Watergroep werd een extra zuiveringsstation gebouwd waar gebruikt water zodanig gezuiverd wordt dat het perfect drinkbaar is en opnieuw in de fabriek kan worden gehanteerd. De installatie is met een maximale capaciteit van 930.000 kubieke meter per jaar de grootste van Vlaanderen.

Het gebouw lijkt klein, maar wat Alpro en De Watergroep op de productiesite in Wevelgem hebben gerealiseerd, is ongezien in Vlaanderen. De producent van onder meer sojadranken en andere plantaardige alternatieven voor room investeerde recent 3 miljoen euro in de bouw van de grootste waterhergebruikinstallatie tot nu toe.

Alpro maakt onder meer soja- en amandeldranken: allemaal plantaardige alternatieven voor melk- en roomproducten.
Alpro maakt onder meer soja- en amandeldranken: allemaal plantaardige alternatieven voor melk- en roomproducten. © Olaf Verhaeghe

“Elke druppel telt”

“Water speelt hoe dan ook een essentiële rol in alles wat we doen”, zegt Eva De Keyser, duurzaamheidsmanager bij Alpro. “Zowel bij de teelt van de ingrediënten als voor het reinigen van onze fabrieken worden grote hoeveelheden water gebruikt. Het recupereren en besparen van water, waar het mogelijk is, is dan ook een belangrijk onderdeel van onze duurzaamheidsstrategie. Voor ons telt elke druppel, we willen onze voetafdruk zo veel als mogelijk beperken.” Dat die strategie loont, bewijzen de cijfers: de laatste tien jaar is het waterverbruik per product bij Alpro met zo’n 20 procent gedaald.

Op jaarbasis verbruikt Alpro zo’n 1,3 miljoen kubieke meter water. Tot voor kort werden vele duizenden liters leidingwater die ergens in het productieproces worden gebruikt, vooral als reinigingswater, in die mate gezuiverd dat het water veilig in de Leie kon worden geloosd. Dat ‘verlies’ – zo’n 80 procent van het afvalwater – wil Alpro met de gloednieuwe installatie fors gaan beperken. “De waterhergebruikinstallatie speelt een cruciale rol in die oefening”, zegt Eugene Kusse, fabrieksdirecteur in Wevelgem. “Het doel is om het gebruikte verder te gaan filteren dat het opnieuw drinkwaterkwaliteit krijgt. Dat water kunnen we dan later perfect opnieuw gaan gebruiken in de fabriek. Niet in de producten zelf, wel als proceswater.”

De waterhergebruikinstallatie bij Alpro is de grootste van Vlaanderen.
De waterhergebruikinstallatie bij Alpro is de grootste van Vlaanderen. © Olaf Verhaeghe

Vandaag heeft de installatie een capaciteit van 720.000 kubieke meter water per jaar, maar dat kan in de toekomst verder worden opgetrokken tot maar liefst 930.000 kubieke meter drinkwater. Dat is evenveel als 372 olympische zwembaden of 1 procent van het totale West-Vlaamse waterverbruik. “Dankzij deze circulaire installatie zorgen we ervoor dat er tot 80 procent minder afvalwater in de Leie moet worden geloosd”, pikt Ann De Jaeger, head of corporate affairs bij Alpro in. “Wij zien dit project als een dubbele win: enerzijds voor het milieu, anderzijds ook voor de kost. Naar de toekomst toe zullen we aanzienlijk minder water van het net moeten afnemen.”

Kwetsbaar grondwater beschermen

De Watergroep stond in voor de ontwikkeling en blijft ook betrokken bij de exploitatie en kwaliteitsopvolging. “Dit project past perfect in onze visie op een duurzame en klimaatrobuuste watervoorziening”, zegt Frank De Poortere van De Watergroep. “Hier wordt het effectief in de praktijk gebracht. Deze waterhergebruikinstallatie sluit niet alleen de lokale kringloop, maar we zorgen ook voor meer capaciteit op het drinkwaternet en verlagen de druk op de kwetsbare grondwaterlagen. Zo kunnen we ook in de toekomst bij piekverbruik aan de noden van al onze klanten voldoen.” Het Alpro-waterproject past ook perfect in de Blue Deal van de Vlaamse regering.

Het project heeft een capaciteit van 720.000 kubieke meter water per jaar, maar dat kan in de toekomst zelfs opgetrokken worden tot 930.000 kubiek per jaar.
Het project heeft een capaciteit van 720.000 kubieke meter water per jaar, maar dat kan in de toekomst zelfs opgetrokken worden tot 930.000 kubiek per jaar. © Olaf Verhaeghe

Nieuwe testproductielijn om te innoveren

Naast de 3 miljoen euro voor de waterhergebruikinstallatie investeert Alpro nog eens bijna 4 miljoen in de bouw van een nieuwe testproductielijn. In het eigen Plant-Based Innovatiecentrum test Alpro dagelijks allerlei productie- en smaakinnovaties. Dankzij de nieuwe testlijn, die achter keer groter is dan de huidige, kan de hele productieketen getest worden. Het nieuwe innovatiecentrum moet in januari 2022 in gebruik worden genomen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier