https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Aloude bakkerij ‘Jantje Kaas’ in Lendelede wordt fietsenzaak én kinepraktijk

(foto Frank)©Frank Meurisse Frank Meurisse
(foto Frank)©Frank Meurisse Frank Meurisse
Redactie KW

De vroegere bakkerij Vansteenkiste, in de volksmond de bakkerij van ‘Jantje Kaas’, vele jaren een vertrouwd beeld op het Dorpsplein, krijgt eind dit jaar een totaal andere bestemming. Fietshandelaar Andy Devaere en zijn partner en kinesiste Katy Vandepoele uit de Hulstemolenstraat vestigen er een fietsenzaak en een kinepraktijk.

In november 2017 stopten Jo Vansteenkiste en zijn vrouw Cynthia Vercruysse met de bakkerij en patisserie op het Dorpsplein. Ongeveer tweehonderd jaar lang, op enkele jaren na, hadden opeenvolgende generaties Vansteenkiste daar de broodjes voor vele Lendeledenaars gebakken.

Met Andy Devaere en Katy Vandepoele komt daar nu een definitief einde aan. Na Jo Vansteenkiste kwam er nog een tijdje een bakkerij, maar eind dit jaar zal dit pand het uitzicht krijgen van een fietsenhandel en kinepraktijk.

Bijscholen

Andy, een rasechte Lendeledenaar, werkt als onderhoudstechnieker bij het OCMW van Lendelede. Hij was ook twintig jaar vrijwillig brandweerman. Hij leerde fietsen herstellen via een leercontract en bij het fietsenmerk Novy. “En door te helpen bij andere fietsenhandelaars”, zegt Andy.

“In 2008 begon ik hier in de Hulstemolenstraat mijn eigen fietsenzaak in bijberoep. Elektrische fietsen worden het meest verkocht. Dat betekent uiteraard dat je als fietshersteller regelmatig bijscholingen moet volgen om mee te zijn met de snelle evolutie van die elektrische fietsen. Naast elektrische en gewone fietsen verkoop en herstel ik ook de honderd procent groene elektrische scooters.”

Katy is afkomstig van Staden en werkte in de kinepraktijk van haar zus aldaar. “Nu werk ik als kinesiste in woonzorgcentrum Aksent en ben er ook preventieadviseur en coördinator van het dagcentrum. Daarnaast heb ik nu hier in Lendelede een zelfstandige kinepraktijk.”

Zoektocht naar ruimte

Andy en Katy waren al een tijdje op zoek naar een plek waar ze zowel konden wonen als een fietsenwinkel en -atelier én een kinepraktijk inrichten.

“In de Hulstemolenstraat hebben we te weinig plaats om onze fietsen uit te stallen en ook niet voor een goeie kineruimte. We hadden al een drietal locaties bezocht, maar die voldeden niet. Tot we gingen kijken naar de vroegere bakkerij van Jo Vansteenkiste, die Immo Lys had gekocht: een ruim pand, centraal gelegen, met voldoende ruimte om er zowel een fietsenzaak, kinepraktijk als woonruimte in te richten. Lang hebben we niet moeten nadenken. We zien slechts één nadeel: in de Hulstemolenstraat zitten we midden in een groene omgeving, in de vroegere bakkerij moeten we het doen met een balkon en een dakterras. De groene omgeving zullen we moeten missen.”

Er moeten nog heel wat werken gebeuren in het pand. “De glazen deur op de hoek blijft. Er komt ook een glazen deur aan de kant van het Dorpsplein, waar nu nog de poort is. Dat zal de toegang zijn tot zowel de fietsenwinkel en -atelier als de kinepraktijk. De gevel is beschermd en moet zo blijven. Een blijvende herinnering aan de bakkers Vansteenkiste!”

(IB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten