All Events bouwt chalets op meer dan 40 kerstmarkten

Wat in 1999 begon met de verhuur van enkele feesttentjes, is op vandaag uitgegroeid tot het Zedelgemse All Events, een toeleveringsbedrijf voor evenementen dat chalets levert voor meer dan veertig kerstmarkten, de wintersportgebieden en festivals zoals Rock Werchter en Tomorrowland. Bart Luypaert is, samen met zijn broer Pieter, de trotse zaakvoerder.

Bart Luypaert: “Intussen zijn we marktleider en beschikken we over maar liefst 800 van die chalets die overal in het land worden geplaatst.” © Davy Coghe

“Na een zeker wel plezierige maar toch niet bijzonder geslaagde doortocht aan de universiteit van Gent ging ik destijds aan de slag als allround medewerker bij Rock Torhout, toen nog bij organisator Noël Steen”, begint Bart Luypaert zijn verhaal. “Rock Torhout was meer dan het bekende festival. Er werden ook podiums en andere elementen verhuurd en geplaatst. In die periode liep ik een kennis tegen het lijf die iemand kende die een tent zocht voor een feestje. Zo ben ik dan zelfstandig begonnen; aanvankelijk vooral met het verhuren en plaatsen van feesttenten. Na zo’n vier jaar is mijn jongere broer Pieter dan mee in de zaak gekomen.”

Doorheen de jaren zijn de broers zich meer gaan toeleggen op houten chalets die erg vlot kunnen worden opgezet. “Intussen zijn we marktleider geworden in dat segment en beschikken we over maar liefst achthonderd van die chalets die overal in het land worden geplaatst”, zegt Bart Luypaert.

“Zo’n huisje wordt in nauwelijks vijf minuten in elkaar gezet”

“We leveren en plaatsen onze chalets op meer dan veertig kerstmarkten. Een zevental jaar geleden installeerden we ze voor het eerst ook op de kerstmarkt in Brugge. In West-Vlaanderen zijn we naast Brugge ook nog actief op de kerstmarkten van onder meer Ieper, Oostende, De Panne en Knokke.”

Het grote voordeel is dat zo’n chalet via een klik- en spansysteem in nauwelijks vijf minuten in elkaar kan worden gezet. Er komt geen schroef of boormachine aan te pas. We verkopen die chalets ook in het buitenland wel in een tiental landen waaronder het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Denemarken, Duitsland en Oostenrijk – waar ze dan verhuurd worden door plaatselijke dealers.”

Bart Luypaert toont zich ook een bijzonder creatieve ondernemer en bedacht een oplossing om deze chalets ook in de zomermaanden verhuurd te krijgen. “Daarvoor hebben we de Festithut bedacht. Het idee is simpel. Het verkoopraam dat tijdens de kerstmarkten open staat, sluiten we. De chalet wordt achterstevoren gezet waardoor het achterdeurtje de voordeur wordt“, legt Bart Luypaert uit. “We zetten er een of twee stapelbedden in en zo doet de chalet dienst als comfortabeler alternatief voor een tentje op de festivalcamping. In 2008 al kregen we hiervoor van Unizo de prijs van Creatieve Ondernemer van het Jaar.”

Almhutten

“Naast de eenvoudige Festihut verhuren we nu ook de Festicabin, een meer luxueuze versie met onder meer een locker, een stopcontact en een usb-oplader”, zegt Bart Luypaert. All Events beschikt nu ook over de rechten voor België, Nederland en Frankrijk om de zogenaamde almhutten te verdelen. Daarbij gaat het om hutten in Alpijnse stijl, in zwaar antiek hout. “Die worden vooral gebruikt voor après-skibars of tijdelijke restaurants. Op de kerstmarkt van Brugge staan er vijf kleinere exemplaren van dat type. Die dienen eigenlijk meer als voorbeeld”, vertelt Bart Luypaert. “Door de band genomen leveren en plaatsen we hutten met een capaciteit voor zo’n 100 à 150 personen. Maar we kunnen ook nog een pak grotere hutten realiseren. Het ziet er trouwens naar uit dat we een grote almhut zullen mogen plaatsen op Tomorrowland.”

Bij All Events in bedrijvenzone De Schatting in Zedelgem werken zes mensen, de twee zaakvoerders inbegrepen. “We vullen dit in drukke periodes ook nog aan met heel wat jobstudenten en we doen ook nog vaak een beroep op freelancers.”

(Piet De Ville)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.