Algemeen directeur stapt op bij Eurometropool

Stef Vande Meulebroucke wil nieuwe uitdagingen aangaan. © KC
Karel Cambien

Coup de théatre bij de Eurometropool Kortrijk-Rijsel-Doornik. Stef Vande Meulebroucke, die sinds 2010 de dagelijkse leiding in handen had, legt zijn mandaat neer.

Hij deed dat vrijdagnamiddag op de Algemene Vergadering van de Eurometropool in Doornik. Stef Vande Meulebroucke vindt de tijd rijp voor een nieuwe professionele uitdaging.

Eerste algemeen directeur

In 2010 werd hij de eerste algemeen directeur van de Eurometropool Kortrijk-Rijsel-Doornik. De Eurometropool is een constructie naar Europees recht en heeft de bedoeling de grensoverschrijdende samenwerking te bevorderen. Sinds de oprichting van de Eurometropool Kortrijk-Rijsel-Doornik ontstonden er in heel Europa soortgelijke samenwerkingsverbanden over de landsgrenzen heen. Kortrijk-Rijsel-Doornik geldt echter als het grote voorbeeld binnen de EU.

Noord-Frankrijk, West-Vlaanderen en Henegouwen hebben nog weinig geheimen voor elkaar

“Ik denk dat we sinds 2010 al grote stappen voorwaarts hebben gezet,” aldus de afscheidnemende Stef Vande Meulebroucke. “Het huis van de Eurometropool Kortrijk-Rijsel-Doornik staat er, met alle mogelijke overleg- en communicatieorganen en ook met een goed functionerend Agentschap, dat de dagdagelijkse werking coördineert. De grootste realisatie is dat alle mogelijke politieke en andere instanties, alsook het zogenaamde middenveld elkaar nu door en door kennen.”

Alles bundelende portaalsite ‘Infodesk’

Noord-Frankrijk, West-Vlaanderen en Henegouwen hebben nog weinig geheimen voor elkaar, meent hij. “Er wordt overlegd over van alles en nog wat. Op de treinen tussen Kortrijk-Rijsel en Doornik zitten nu meer passagiers. Meer arbeiders steken de grens over en de toeristen, shopping- of cultuurfanaten tonen grote interesse voor wat zich in de naburige regio afspeelt. Maar toegegeven, de informatie stokt soms nog aan de lands- of aan de taalgrens. Vandaar dat ik het project Infodesk heb gelanceerd. Er komt in 2016 één portaalsite voor alle mogelijke grensoverschrijdende informatie. Daarnaast komt er ook een gratis abonnement voor alle 2,1 miljoen inwoners op een wekelijkse newswatch, over de belangrijkste actualiteit aan de andere kant van de twee grenzen.”

Stef Vande Meulebroucke, die voor 2010 ook al de leiding had over het familiebedrijf Elektromat/Domotic.Lounge stapt op omdat hij naar eigen zeggen zijn ondernemersdrive wil volgen. “We richten een nieuwe internationale bedrijfsactiviteit op die zich toelegt op professionele gebruikerstoepassingen voor multi-site energiemanagement. Nieuw is dat we niet alleen monitoren – zoals er nog meer doen – maar dat we honderden verschillende vestigingen centraal en ‘real time’ kunnen bijsturen en optimaliseren, en dit met een zeer beperkte investering ter plaatse. De return on investment die eruit volgt doet weinig bedrijfsleiders nog twijfelen. We mikken in eerste instantie op de retail, de overheidsgebouwen en de zorgsector.”

Het is nog niet bekend wie Stef Vande Meulebroucke zal opvolgen.

(Karel Cambien)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.