Op een week tijd verdubbelde het aantal bedrijven, waarbij de omzet minstens halveerde. Dertig procent van de bedrijven ziet hun omzet bijna volledig wegvallen. Als reden voor het omzetverlies verwijst de helft naar lagere verkoop, naast problemen in de toelevering en personeelstekorten.

Nu al heeft meer dan de helft van de bedrijven tijdelijke werkloosheid aangevraagd, en nog eens 10% zegt dit nog in de komende week te doen. De helft van de bedrijven ervaart ook al liquiditeitsproblemen.

Deze alarmerende vaststellingen komen voort uit een bevraging van werkgeversorganisatie Voka bij West-Vlaamse bedrijven. "We berekenden ook de impact van de crisis op de economie aan de hand van de cijfers van onze enquête. De economische schade bedraagt in onze provincie al meer dan 4,2 miljard euro. Er zal dit jaar een recessie van zo'n 7% komen als de maatregelen aanhouden tot eind april. Het gevolg is dat deze crisis zeker drie keer zo zwaar riskeert te worden als de financiële crisis van 2008-2009", vreest Bert Mons, algemeen directeur van Voka West-Vlaanderen.

"We zijn de overheden dankbaar voor de genomen maatregelen, al zijn er nog bijsturingen die we naar voor schuiven: de eerste maand gewaarborgd inkomen bij ziekte door de overheid laten betalen en de mogelijkheid om tijdelijke werkloosheid te combineren met een tijdelijke job."

Burgerzin

Voka ondersteunt de strikte maatregelen die de overheid neemt, maar vraagt ook burgerzin van de gezonde medewerkers. "We vangen bij onze ondernemingen steeds meer signalen op dat medewerkers simpelweg niet meer komen opdagen. Dit hypothekeert de continuïteit van onze ondernemingen én van onze samenleving. Wij roepen op om aan het werk te blijven en te werken voor ons welzijn. Alleen samenwerking overbrugt deze crisis."

Op een week tijd verdubbelde het aantal bedrijven, waarbij de omzet minstens halveerde. Dertig procent van de bedrijven ziet hun omzet bijna volledig wegvallen. Als reden voor het omzetverlies verwijst de helft naar lagere verkoop, naast problemen in de toelevering en personeelstekorten. Nu al heeft meer dan de helft van de bedrijven tijdelijke werkloosheid aangevraagd, en nog eens 10% zegt dit nog in de komende week te doen. De helft van de bedrijven ervaart ook al liquiditeitsproblemen. Deze alarmerende vaststellingen komen voort uit een bevraging van werkgeversorganisatie Voka bij West-Vlaamse bedrijven. "We berekenden ook de impact van de crisis op de economie aan de hand van de cijfers van onze enquête. De economische schade bedraagt in onze provincie al meer dan 4,2 miljard euro. Er zal dit jaar een recessie van zo'n 7% komen als de maatregelen aanhouden tot eind april. Het gevolg is dat deze crisis zeker drie keer zo zwaar riskeert te worden als de financiële crisis van 2008-2009", vreest Bert Mons, algemeen directeur van Voka West-Vlaanderen. "We zijn de overheden dankbaar voor de genomen maatregelen, al zijn er nog bijsturingen die we naar voor schuiven: de eerste maand gewaarborgd inkomen bij ziekte door de overheid laten betalen en de mogelijkheid om tijdelijke werkloosheid te combineren met een tijdelijke job."Voka ondersteunt de strikte maatregelen die de overheid neemt, maar vraagt ook burgerzin van de gezonde medewerkers. "We vangen bij onze ondernemingen steeds meer signalen op dat medewerkers simpelweg niet meer komen opdagen. Dit hypothekeert de continuïteit van onze ondernemingen én van onze samenleving. Wij roepen op om aan het werk te blijven en te werken voor ons welzijn. Alleen samenwerking overbrugt deze crisis."