Al 45 kandidaten om een winkel te winnen in Torhout

De stad wil de lege winkelpanden zo snel mogelijk 'gevuld' zien. © Foto JS
Johan Sabbe

De ‘Win een winkel’-campagne scheert hoge toppen. Met tv-bekendheid Maaike Cafmeyer als uithangbord is het stadsbestuur sinds juni op zoek naar ondernemende mensen die een Torhoutse zaak willen starten. De campagne loopt nog enkele dagen, maar er hebben zich al 45 kandidaten ingeschreven.

“In principe is er nog tijd tot en met 1 september om een winkelconcept in te dienen”, aldus burgemeester Kristof Audenaert. “Dat hebben tot onze vreugde al liefst 45 kanshebbers gedaan. Op maandag 15 oktober zullen de kandidaten hun uitgewerkt businessplan toelichten aan de vakjury. Die jury zal de geschikte personen kiezen en met een prijs belonen. We hopen op verfrissende en duurzame winkelconcepten. Gezien de groter dan verwachte belangstelling voorzien we extra budget om nieuwe handelszaken in het stadscentrum te ondersteunen. Concreet krijgt de hoofdwinnaar een riante prijs ter waarde van 11.350 euro, waarvan 7.500 euro cash. Wie op de tweede en de derde plaats eindigt, ontvangt een prijzenpakket ter waarde van elk 7.500 euro. Unizo voorziet voor ieder van de drie winnaars een marketingtraject ter waarde van 1.600 euro. Ook Belfius heeft een voordelig steunpakket klaar.”

De subsidiërende partners van Win een winkel geven extra begeleiding bij het opstellen van een businessplan plus een gratis lidmaatschap van Torhout handelt, extra marketingbegeleiding via Unizo, advies door een lokale boekhouder aan een minimumprijs en de genoemde Belfius-bijdrage. De campagne werd mogelijk dankzij het Europese EFRO-project Torhout winkelstad met de provincie West-Vlaanderen als partner. “We zijn heel blij dat we deze stap gezet hebben”, aldus burgemeester Audenaert.

Huurprijs laten zakken

Om de kandidaten een correct beeld te geven van de mogelijke handelspanden, krijgen ze de kans om de gebouwen te bezoeken. Dat kan op zaterdag 8 september van 14 tot 17 uur. De panden zijn herkenbaar aan de sticker Deelnemer ‘Win een winkel’.

“Eigenaars van handelspanden die bereid zijn om hun huurprijs te laten zakken en/of een huurbonus te voorzien, kunnen zich nog altijd aanmelden via economie@torhout.be”, besluit Kristof Audenaert. “Zeker is dat een goede samenwerking tussen de vastgoedsector, de eigenaars en de stad loont om de leegstaande panden sneller ingevuld te krijgen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier