https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Agro Debeuckelaere uit Staden lanceert Waltson Chips: “Enige Vlaamse ambachtelijke chips”

Joost Debeuckelaere en Katrien Vandenbulcke. (foto JCR)©JOKE COUVREUR
Joost Debeuckelaere en Katrien Vandenbulcke. (foto JCR)©JOKE COUVREUR
Redactie KW

Aardappelgroothandel Agro Debeuckelaere lanceerde eind vorig jaar Waltson Chips. Het gloednieuwe chipsmerk is volgens zaakvoerder Joost Debeuckelaere (52) het enige dat in Vlaanderen op ambachtelijke wijze geproduceerd wordt. De chips worden verdeeld in groente- en fruitwinkels en in de detailhandel. De reacties zijn volgens Joost bijzonder positief.

Agro Debeuckelaere uit de Kleine Veldstraat is een familiebedrijf dat al aan de derde generatie toe is. “De aardappelgroothandel werd in 1935 door mijn grootvader opgericht”, vertelt Joost. “Nadien kwamen mijn vader Walter en diens broer Antoon aan het hoofd van het bedrijf te staan. Ik nam het bedrijf in 2001 samen met mijn echtgenote over. We zijn gespecialiseerd in aardappelen voor de chipsindustrie”, gaat Joost verder. “Zowat 80 procent van de aardappelen die wij verhandelen, gaan naar de chipsindustrie.”

Sinds eind vorig jaar is Agro Debeuckelaere ook chipsproducent. “Al van toen ik net afgestudeerd was, speelde ik met het idee om chips te gaan maken, maar uiteindelijk kwam het er nooit van”, vertelt Joost. “Chips maken vergt immers heel wat kennis, terwijl een chipslijn ook een niet onaardige investering is. Het idee bleef evenwel dertig jaar in mijn hoofd malen. Eind 2019 besloot ik dan toch de sprong te wagen. We bouwden een loods om tot chipslijn en kochten de nodige machines aan. Ik ben 52 en besefte dat ik geen jaren meer moest wachten om mijn droom te realiseren. Ik wilde op mijn 70ste of 80ste geen spijt hebben dat ik dit niet gedurfd had.”

Sleutelen aan smaak

Eens de chipslijn geïnstalleerd was, gingen we op zoek naar de perfecte smaak voor de chips. “Ik had geen ervaring met het maken van chips en trok om kennis op te doen deels naar het buitenland”, aldus Joost. “Wij zijn immers het enige bedrijf in Vlaanderen dat ambachtelijke chips maakt. De smaak werd mee bepaald met de hulp van de familie als proefpanel. Uiteindelijk gingen er maanden over voor we de juiste smaak te pakken hadden. Ik wilde vooral dat je de smaak van de aardappel kan proeven. Bij industrieel gemaakte chips proef je vooral de kruiden. Onze chips zijn dan ook totaal anders dan industrieel gemaakte chips. Ondertussen hebben we al drie smaken op de markt : naturel, paprika en een combinatie van zeezout met zwarte peper. Waltson Chips zijn overigens ook glutenvrij en vegan.”

Al in heel Vlaanderen

Ook voor de naam van het chipsmerk ging Joost bij zijn familie te rade. Het werd uiteindelijk Waltson. “Waltson is eigenlijk een samentrekking van Walter Debeuckelaere en ‘son’: zoon van Walter dus. Ik vind de naam uitstekend. Waltson klinkt in alle landstalen goed. Mensen moeten de naam ook zonder problemen kunnen uitspreken.” Agro Debeuckelaere verdeelt Waltson Chips momenteel in de detailhandel en in groenten- en fruitwinkels in West-Vlaanderen. “Ook een aantal supermarkten zoals Carrefour en Delhaize hebben al interesse getoond”, weet Joost. “We zijn deze week ook gestart met de verdeling buiten onze provincie en hebben eigenlijk overal in Vlaanderen al heel goede contacten gelegd.”

De reacties op Waltson Chips zijn volgens Joost amper twee maanden na de opstart buiten verwachting. “Elke dag zijn er mensen die me bellen of mailen met positieve reacties”, aldus Joost. Waltson Chips is nog niet lang bezig, maar Joost kijkt nu al naar de toekomst. “Tegen eind dit jaar willen we een aantal nieuwe smaken op de markt te brengen”, weet Joost. “Overigens draaien we momenteel nog niet op volle toeren en werken we nog met flexijobbers. In de toekomst plannen we alvast vaste aanwervingen. We hebben ook nog uitbreidingsmogelijkheden. Alles daarvoor werd al van bij de opstart voorzien.”

(CB)

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.