Afscheid van een excentriek figuur: Ivan Swimberghe gaat na 47 jaar bij Sarma en Hema met pensioen

Ivan Swimberghe neemt na 47 jaar afscheid van de Sarma/Hema. © Tom Brinckman
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Vaste klanten van Hema, en voorheen Sarma, in de Steenstraat moeten sinds kort de steeds elegante en vaak wat excentrieke verschijning van Ivan Swimberghe (62) missen. Na maar liefst 47 jaar dienst houdt hij het er voor bekeken. “Ik stap op omdat het belastingsstelsel mij niet gunstig is, anders had ik er graag nog een paar jaar bijgedaan.”

Bruggeling Ivan Swimberghe was 14 jaar toen hij besloot dat school niets voor hem was en hij maar beter vast werk kon gaan zoeken. Dat vond hij ook al behoorlijk vlug: Ivan kon aan de slag bij de bekende tearoom Laurent, vlak bij de Sint-Salvatorskathedraal.

“Ik moest er uiteraard helemaal onderaan de ladder beginnen, als afruimer. Het opdienen en indekken was voor de dames die er al langer aan de slag waren. Het opmerkelijke is dat zij mij moesten uitbetalen van hun loon”, herinnert Ivan zich nog. “Ik moest er zeven dagen op zeven werken en verdiende aanvankelijk 40 frank per uur. Toen ik de eerste keer opslag vroeg, kreeg ik 45 frank. Bij mijn tweede vraag om opslag kreeg ik het niet en ben ik, na veertien maanden bij Laurent, opgestapt.”

Sarma

Op zijn 15de was Ivan dus al aan zijn tweede werkgever toe toen hij kon beginnen bij de Brugse vestiging van Sarma, de destijds bekende warenhuisketen met ook een ruim aanbod kledij, keukengerief en wooninrichting. “Daar ben ik in 1974 begonnen in het selfservicerestaurant dat bij de zaak hoorde, de Lunch Garden. Ik was er plongeur (afwasser, red.) in de keuken. Later mocht ik onder meer ook het koffiebuffet doen. Maar als groot liefhebber van mode en mooie dingen, tout court wilde ik toch liever de winkel doen. Gelukkig gingen de bazen akkoord.”

“Ik kreeg doorheen de jaren verantwoordelijkheid over verschillende afdelingen in de winkel, waarvan lange tijd de kledij-afdeling voor heren. Ik had ook verantwoordelijkheid over een reeks kassa’s, de receptie en het openen en sluiten van de zaak. Bij de omvorming tot Hema ging ik werken in de populaire koffieshop op de tweede verdieping. Ik maakte er graag een praatje met de vele vaste klanten die dagelijks hun koffietje kwamen drinken. De jaren zijn precies voorbijgevlogen. Ik ging altijd met veel plezier werken, zowel voor het contact met de klanten als de collega’s.”

“Er is wel wat veranderd in Brugge als winkelstad en zeker niet allemaal in de positieve zin. Er was een tijd dat de winkelbedienden van de Steenstraat en omgeving ’s morgens voor het werk samen koffie gingen drinken in een van de vele mooie tavernes. Een leuke traditie die verdwenen is. Het winkelaanbod is ook schraler en minder chique geworden. Sarma en Hema zijn natuurlijk ook ketens. Daarnaast waren er jarenlang nog veel mooie familiale winkels in Brugge, zoals Meire of Samdam. Ook de juwelierszaken zijn bijna allemaal weg. Als liefhebber van schoonheid mis ik dat wel”, vertelt Ivan.

Verrassingsdrink

Vrijdag 29 oktober was de laatste dag van Ivan bij Hema. Hij werd er uitgenodigd op een verrassingsdrink en toespraken van bazen en directieleden. “Ik zal het wel missen. Eigenlijk was ik al op mijn zestigste volledig pensioengerechtigd want ik had toen al vijfenveertig jaar dienst. Ik ben toch nog deeltijds blijven doorwerken, maar moest veel betalen aan de belastingen. Een flexijob tijdens mijn pensioen zou interessant kunnen zijn, maar dat wordt niet toegestaan bij Hema. Ik zal normaal gezien nog wel elders deeltijds aan de slag gaan. En vooral ook meer tijd nemen om weer te gaan reizen én de mode op te volgen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier