AEcars breidt binnen twee jaar uit op de Minervazone in Izegem

Alexander Roelens voelt zich in zijn sas in zijn job. “Mijn werk is ook mijn hobby.” (foto Frank)© Frank Meurisse
Alexander Roelens voelt zich in zijn sas in zijn job. “Mijn werk is ook mijn hobby.” (foto Frank)© Frank Meurisse
Wouter Vander Stricht

Alexander Roelens maakte van zijn garage een ‘landmark’ in Izegem. En AEcars blijft maar verder groeien. Nadat het pand van garage Casier aan de overkant van de Rijksweg al werd ingelijfd, zijn er nu ook grote bouwplannen op de autohandelszone Minerva achter Top Interieur.

Autoliefhebbers verkneukelen zich elke keer als ze langs de parking zeg maar de outdoor showroom van AEcars rijden. Een kapitaal aan topwagens staat er naast elkaar te dingen naar de gunst van de koper. Alexander Roelens startte 17 jaar geleden met zijn zaak, die ondertussen naam en faam kreeg tot ver buiten Izegem.

Je leerde nochtans voor beenhouwer…

Alexander Roelens: “Na de Sint-Pietersschool en enkele jaren in ‘den Avé’ trok ik naar Ter Groene Poorte waar ik de slagerschool volgde en ook een specialisatiejaar traiteur. Van mijn 16de al wou ik echter de autobusiness in, maar mijn ouders wilden eerst dat ik mijn studies afmaakte en het diploma behaalde. Pas op, ik deed mijn studies wel graag, maar auto’s waren mijn passie. Ik ben mij in het avondonderwijs meteen gaan bijscholen als automechanicus en heb ook een viertal jaar in loondienst aan vrachtwagens gewerkt.”

Je zaak startte niet met louter exclusieve wagens?

“Nee, ik het begin verkochten we alles. Ik herinner me wel nog mijn eerste exclusieve wagen: een Audi R8. Daarna zijn we ook in de Porsches beland. We hebben hard moeten werken om te komen waar we nu staan. Een serieuze groei genereren en in een hoger segment geraken vergt ook een groter budget. 90 procent van de stock die hier staat, financieren we met eigen middelen. Momenteel hebben we een stock van om en bij de 14 miljoen euro staan.”

Jullie gamma is ook erg breed.

“Van recente wagens tot oldtimers. De meeste van de wagens kopen we aan in België. We hebben al onze naambekendheid, maar het internet speelde ook een grote rol in onze ontwikkeling. We hebben ondertussen 75.000 volgers op Facebook en al 10.300 op Instagram. Je moet daar veel tijd in stoppen, maar je bereikt er heel wat mensen mee. Eigenaars contacteren ons ook zelf om hun wagen te kopen. We kopen en verkopen hier niet enkel Porsche, maar ook Lamborghini, Ferrari, McLaren, Aston Martin… We hebben nu ook net een wagen verkocht die straks in een container richting Verenigde Staten gaat en ook een Opel Kadett van 64 jaar oud die naar Duitsland vertrekt. Maar België blijft de grootste markt, Frankrijk staat op twee.”

“Stock groeit straks van 150 naar 300 luxewagens”

We kunnen ons niet van de indruk ontdoen dat je meer en meer Porsches ziet rijden.

“Het is een heel populair merk geworden. De wagen heeft ook een groot waardebehoud, zeker de Porsche 911. Die wagens zijn kwalitatief enorm sterk en sommige exemplaren stijgen zelfs in waarde naarmate ze ouder worden. De duurste die we hier verkochten was een Porsche 911 Turbo S Exclusive Series: die kostte meer dan 300.000 euro.”

Hoe hard sloeg corona toe bij jullie?

“Vorig jaar moesten we eerst dicht. Werken was ook heel moeilijk, we kregen onze wagens bijvoorbeeld ook niet gekeurd. Maar toen we weer open mochten barstte het helemaal los. Tot onze eigen verbazing hebben we een 60-tal auto’s meer verkocht dan in 2019. Het eindtotaal van 2020 kwam op 267 verkochte wagens te staan. We hebben occasionele kopers, maar ook heel wat vaste klanten. Sommigen kochten hier al meer dan 15 auto’s. We werken hier nu nog altijd op afspraak. Dat heeft ook voordelen, je kan je tijd vrijmaken voor je klant. Anders stonden ze hier soms met meerdere tegelijk in de showroom.”

Hebben jullie ook bekende klanten?

“Voetballers als Lucas Biglia, Guillaume Gillet, Aleksander Ilic… vonden hier al hun goesting. Net als Michel Van Den Brande en Raymond Geerts, gitarist bij Hooverphonic.”

De beslissing om in 2009 naar Izegem te verhuizen bleek uiteindelijk de juiste.

“Dat was eigenlijk een gok. We moesten hier een serieuze investering doen. De garage van de gebroeders Kemp aankopen en ondertussen is die ook helemaal vernieuwd. Kemp was een Peugeot-garage. Mijn eigen eerste auto was een Peugeot 306 Cabrio die ik na een zoektocht van een jaar op de kop kon tikken en de eerste auto die ik verkocht was een Peugeot 106. Ook Peugeot heeft dus zijn rol gespeeld in de geschiedenis van AEcars.”

Een job die je dag en nacht bezig houdt. Maar hoe kun je je ontspannen?

“Wij wonen erg landelijk en ik heb wel groene vingers. Ik kook ook graag. Thuis heb ik ook een Ofyr-barbecue waar ik graag mee kokkerel. Eens genieten van een hapje en een drankje met de juiste mensen rondom je, daar hou ik wel van. En met mijn vriendin neem ik ook wel eens deel aan oldtimer toertochten. Dat is ontspanning en werken tegelijk, want je bouwt er een enorm netwerk op van mensen die tuk zijn op de auto’s die wij verkopen.”

Toen wij hier naartoe bolden, reed een Porsche met een nummerplaathouder van AEcars voor ons. Speur je, als je zelf op de baan bent, ook naar de AEcars-wagens?

“Als ik in de wagen zit met een van mijn gasten kan ik soms al van ver zeggen als een wagen die wij verkochten opduikt. Je staat met je job op en gaat er mee slapen.”

“In coronajaar 2020 nog 60 wagens meer verkocht dan jaar eerder”

Jullie dochter is 17 jaar: komt ze straks in de zaak?

“Je kan dat niet forceren, maar ik hoop van wel. Ze heeft ondertussen al haar theoretisch rijexamen achter de rug. En ze begint al te vragen naar een eerste auto. Misschien wakkert dat wel haar liefde voor de stiel aan. We zien wel.”

Jullie palmden ook de vroegere garage Casier langs de andere kant van de Rijksweg in. Nog toekomstplannen?

“In de vroegere Skoda-garage staan buiten de commerciële wagens, binnen noemen we het onze vintage room met exclusieve oldtimers. Maar we hebben ook nog een stuk grond gekocht op de Minervazone. Onze hoofdzetel zal hier langs de Rijksweg blijven, maar alle voorbereiding van de wagens zal daar gebeuren en er zal zich ook extra stockageruimte bevinden. Nu hebben we permanent 150 auto’s in stock, straks zullen dat er 300 zijn. We brengen er ook een fotostudio in onder.”

Privé

Alexander Roelens (41) groeide op in de Haaipanderstraat in Emelgem en woont samen met Sakia Fiévè en hun dochter Julie (17) in Koolskamp.

Bedrijf

Historiek: AEcars zag het levenslicht in 2004 in Hulste en startte kleinschalig met een openluchtparking van waarop de auto’s verkocht werden. In 2009 verhuisde het bedrijf naar de gebouwen van garage Kemp langs de Rijksweg.

Activiteiten: AEcars dat staat voor Alex Exclusive Cars is gespecialiseerd in de aan- en verkoop van Duitse wagens met de nadruk op Porsche. In een eigen atelier staan ook drie technici paraat om alle herstellingen en onderhoudsbeurten voor hun rekening te nemen. Ook het verkoopsklaar maken van de wagen gebeurt binnenshuis.

Werknemers: 7.

Omzet: 12.557.638 euro (2020).

Info: www.aecars.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.