Advies aan starters houdt senioren jong

Maria Delabie en voorzitter Jean-Pierre Paret. (Foto PNW) © Jan Decock
Redactie KW

Na een boeiende en drukke carrière aan de top van het bedrijfsleven rustig genieten van je welverdiend pensioen. Niets voor de leden van Senior Consultants Vlaanderen, een vereniging van 130 experts, die start-ups, jonge ondernemers of gevestigde kmo’s met raad en daad bijstaan. “En dat houdt ons jong”, klinkt het.

Senior Consultants Vlaanderen startte zo’n 18 jaar geleden als onderdeel van Belgium Senior Consultants. Naast afdelingen in Brussel en Wallonië telt de Vlaamse poot intussen zes deelafdelingen. “Er is normaal één vereniging per provincie, maar West-Vlaanderen heeft er twee, een voor het noorden en een voor het zuiden. Dat komt door het uitgebreid netwerk van kmo’s hier”, stelt voorzitter Jean-Pierre Paret.

De vereniging kan rekenen op de expertise van zo’n 140 leden. 23 leden daarvan behoren tot de vereniging voor Zuid-West-Vlaanderen. Onder wie ook Jean-Pierre Paret en Maria Delabie. Hij was jarenlang hoofd internationale handel bij technologiebedrijf Barco. Maria verdiende haar sporen als salesmanager bij Autogrill International. Samen heeft het duo jarenlang ervaring in algemeen management, marketing en personeelsmanagement.

Lange termijn

Die expertise wordt samengebracht in de vereniging. “Onze leden hebben allemaal hetzelfde doel: we willen bedrijfsleiders bijstaan met onze kennis”, vertelt Jean-Pierre. “Uiteraard zijn er tegenwoordig ontzettend veel consultants op de markt, maar deze mensen zijn beperkt tot het aanwijzen en bijsturen van pijnpunten. Wij hebben eerder een strategie op lange termijn voor ogen.”

“We doen een warme oproep, zeker naar vrouwen, om zich bij ons aan te sluiten”

“Ons grote voordeel is dat we in principe gratis werken”, vult Maria aan. “We vragen geen uurloon, enkel onze kosten en wat administratie moeten vergoed worden.” In ruil krijgt de klant dan heel wat advies en concrete oplossingen. “Onze leden zijn voormalige managers, ceo’s, zelfstandigen en vrije beroepers die weten waarover ze spreken.”

Na afloop van het traject is er nu ook de mogelijkheid om een expert aan boord te houden in de adviesraad van de onderneming. “Dat doen we nog niet zo heel lang”, vertelt Jean-Pierre. “Vroeger was er hier bijna geen vraag naar, maar nu merken we dat bedrijfsleiders graag overleggen met externe partners.” Maria vult aan: “We luisteren dan echt naar hun bezorgdheden en fungeren als klankbord of klaagmuur”.

Om die taken uit te voeren, heeft de vereniging natuurlijk leden nodig. “Bij deze willen we een warme oproep doen, vooral naar vrouwen toe. De verhouding is nu 2 vrouwen op 21 mannen en dat mag zeker veranderen“, stelt Maria. Ook in het algemeen is er vers bloed nodig binnen de vereniging. “Er zijn een paar voorwaarden: je moet met pensioen zijn, expertise hebben en je moet je aan onze deontologische code houden”, zegt Jean-Pierre. “Maar,” zegt Maria, “je krijgt ook veel terug. Een nieuwe uitdaging, fijne kennissen en vooral: je blijft actief bezig.”

(Pieterjan Neirynck)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier