ACV grote winnaar sociale verkiezingen Picanol

Bij Picanol in Ieper werden op 26 november sociale verkiezingen gehouden. (Foto TOGH)
Bij Picanol in Ieper werden op 26 november sociale verkiezingen gehouden. (Foto TOGH)
Tom Gheeraert

Bij weefgetouwenproducent Picanol in Ieper werden afgelopen week de vierjaarlijkse sociale verkiezingen gehouden, wegens corona een half jaar na de geplande datum. ACV won met 76% van de stemmen en sleept zo bijna alle zetels in de ondernemingsraad en Comité Veiligheid in de wacht.

De sociale verkiezingen hadden in Picanol normaal moeten plaatsvinden op 15 mei, maar door corona werden ze nationaal uitgesteld waardoor de ruim 1.000 werknemers van Picanol pas op 26 november hun stem konden uitbrengen. 86% van de werknemers heeft ook effectief gestemd.

In Picanol zijn enkel de vakbonden ACV en ABVV actief. Bij de arbeiders is dat ACV-CSC-metea en ABVV-metaal. Bij de bedienden ACV-PULS en BBTK. De vorige sociale verkiezingen dateerden al van mei 2016. Toen gingen er 16 mandaten naar ACV en 4 naar ABVV.

Dit jaar kon AVC nog meer zetels binnenhalen, maar liefst 18. ABVV moet het stellen met slechts twee zetels.

ACV-metea behaalde 13 zetels, waarvan 6 in het Comité Veiligheid en 7 in de Ondernemingsraad. ABVV-metaal heeft daar telkens één vertegenwoordiger. Bij de bedienden was de overmacht van ACV nog groter. ACV-puls haalde alle vijf de zetels binnen, waardoor BBTK met lege handen overblijft.

Historische verkiezingen

Hoofdafgevaardigde voor ACV Stefaan Williams, tevens stemmenkampioen met 460 stemmen, spreekt over ‘historische verkiezingen’. “We voerden campagne met als hoofdthema het uitgebreide ACV-dienstbetoon waar de werknemers gedurende de volledige vier jaar elke dag van konden genieten, en niet enkel nu kort voor de verkiezingen. Door elke aanwezig te zijn bij alle werknemers maakten we ook deze keer het verschil, nu zelfs nog meer”, zegt Stefaan Williams, die ook gemeenteraadslid is in Ieper voor CD&V. “Onze realisaties waren eenvoudige maar belangrijke zaken zoals een broodautomaat op de parking tot winstpremies als beloning voor de vele inspanningen die het personeel de voorbije jaren leverde. Verder hadden we opnieuw een sterke en gevarieerde ploeg kandidaten en militanten.”

Programmapunten

Naast Stefaan Williams zijn voor ACV-metea ook Johan Masson, Ringo Vandenberghe, Kristel Louwagie, Ivo Lins, Franky Degraeve, Rudi Urkens, Ronny Ramon, Didier Wicke, Bart Robaeys, Cyril Salembier en Maite Samyn verkozen. ACV voerde campagne rond verschillende voorstellen en standpunten, zoals een jubileumpremie naar aanleiding van 85 jaar Picanol, de vraag naar een echt bedrijfsrestaurant, werkzekerheid, tegenhouden van structurele interimarbeid…

“Onze programmapunten gaan we nu realiseren zoals we dat al altijd deden: met gezond verstand, een goeie concrete aanpak en discussie, zoeken naar oplossingen. En met een extra duwtje als het echt nodig is. Naast het opnieuw realiseren van goede akkoorden en deelname in de winst van het bedrijf, willen we zeker ook met vele andere soms kleine verwezenlijkingen de werknemers ten dienste zijn en hun werkomstandigheden nog verbeteren”, besluit Stefaan Williams. (TOGH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.