Acht hypermoderne kantoorgebouwen ter waarde van 60 miljoen euro rijzen op in Oostkamp

Het zicht vanaf de op- en afrit Oostkamp aan de E40 binnenkort. O-Forty hoopt in de eerste plaats technologische bedrijven aan te trekken en bedrijven die focussen op onderzoek. © Repro-PH
Redactie KW

De Vlaamse ‘Google Campus’ komt naar Oostkamp. Projectontwikkelaar Global Estate Group realiseert binnenkort de bedrijfssite O-Forty op de bedrijfsterreinen tussen TE Connectivity en Hotel Van der Valk. “Op de 35.000 vierkante meter grond komen straks de eerste ‘slimme’ kantoorgebouwen van de regio”, klinkt het bij Koen Cypers, pr-consultant.

“De Vlaamse ‘Google Campus’ worden. Dat is de ambitie van O-Forty, een nieuwe bedrijfssite van in totaal bijna 35.000 vierkante meter groot, inclusief parking”, vertelt PR-consultant Koen Cypers.

“De komst van zo’n bedrijfsgebouwencomplex is een toegevoegde waarde voor Oostkamp”, verklaart burgemeester de Keyser. “Het werkt de lokale tewerkstelling in de hand en de niet-Oostkampenaars die op het complex komen werken, kunnen we verleiden om naar ons bruisend handelscentrum te komen winkelen. Ook onze overnachtingsmogelijkheden kunnen een graantje meepikken. Zo werken we verder aan een ondernemend Oostkamp.”

Het project overspant bijna vijf voetbalvelden. “Daarmee is O-Forty, dat gefaseerd 800 werknemers uit de technologische en IT-sector zal huisvesten, één van de grootste bedrijfscampussen in West-Vlaanderen”, stelt Cypers.

Slim kantoorgebouw

De bouwaanvraag omvat acht bedrijfsgebouwen gelegen langs de Kapellestraat en de E40. Het gaat meer specifiek over de bouw van een onderzoeks- en ontwikkelingscentrum”, duidt de burgemeester verder. “De uitvoering zal gefaseerd worden uitgevoerd. De eerste fases zijn de volumes A en B, die maximum zes bouwlagen omvatten met een plat dak en een hoogte van 25 meter. Deze volumes bevinden zich meest zuidelijk in de projectzones. Deze fase zal onmiddellijk aanvangen na het verkrijgen van de stedenbouwkundige vergunning. Dan volgen de andere fases, die minder hoog zijn en uit vier of vijf bouwlagen bestaan.”

O-Forty voorziet bovendien in totaal 427 parkeerplaatsen, waarvan 344 ondergronds en 83 bovengrondse plekken.
O-Forty voorziet bovendien in totaal 427 parkeerplaatsen, waarvan 344 ondergronds en 83 bovengrondse plekken.© Repro-PH

“Het project is ontworpen door het gerenommeerde Brugse architectenbureau Govaert & Vanhoutte, kan zelfs beschouwd worden als één van de eerste ‘slimme’ kantoorgebouwen in de regio”, gaat Cypers verder.

“Verwarming en lichtschakelaars doven automatisch als een vergadering is afgelopen, een ‘slim’ ventilatiesysteem zal straks gezonde lucht door de vergaderzalen jagen: 43 kubieke meter lucht in plaats van 30. Projectontwikkelaar Global Estate Group probeert op die manier een einde te maken aan het zogenaamde ‘sickbuildingsyndroom’, een trendy naam voor klachten zoals hoofdpijn, vermoeidheid, lusteloosheid, concentratieverlies en oog- en ademhalingsklachten die vaak veroorzaakt worden door de airco.”

Ligzetels

“Vergadertafels zullen plaats ruimen voor ligzetels en andere ‘smart-working’-technologieën. Het wordt een Bijna Energie Neutraal (BEN) project, waarbij het minstens 10 kWh/jaar/m² uit hernieuwbare energiebronnen zal halen, zoals een warmtepomp en 200 zonnepanelen. Van een gasaansluiting zal evenmin nog sprake zijn. Daarnaast komen er ook gemeenschappelijke ‘meet & greet’- ruimtes, ondergrondse vergaderzalen, keuken, bar, patio’s en een eventruimte voor een 100-tal mensen.”

“Zo werken we verder aan een ondernemend Oostkamp”

Het totale kostenplaatje van de acht hypermoderne kantoorgebouwen wordt geschat op ongeveer 60 miljoen euro. O-Forty hoopt in de eerste plaats technologische bedrijven aan te trekken en bedrijven die focussen op onderzoek. “Verschillende bedrijven uit de IT- en farmaceutische sector hebben intussen al interesse getoond om hun intrek in O-Forty te nemen”, duidt Cypers. “Uit de mobiliteitsstudie blijkt alvast dat ook de verkeerssituatie optimaal wordt aangepakt. Het mobiliteitsplan rond O-Forty is zo ontwikkeld dat voertuigen die de site willen oprijden niet zullen kruisen met de voertuigen die de site verlaten, om zo een natuurlijke verkeersstroom te creëren.”

“De ontsluiting gebeurt op twee plaatsen: Siemenslaan (uitgang voor verkeer richting Brugge-Oostkamp) en Kapellestraat (van en naar de E40)”, verduidelijkt de Keyser. “Voor fietsers is een afzonderlijke ontsluiting via de Kapellestraat. De ontsluiting naar de Kapellestraat verloopt over een andere eigendom waarvoor een overeenkomst werd opgemaakt. Wat de omgevingsaanleg betreft wordt er in de bestemmingszone ‘bouwvrije zone’ langs de autosnelweg een groenstrook gecreëerd zonder constructies. O-Forty voorziet bovendien in totaal 427 parkeerplaatsen, waarvan 344 ondergronds, goed voor 11.030 vierkante meter, en 83 bovengrondse plekken. Daarnaast komen er nog 146 fietsenstallingen en laadpalen voor elektrische wagens. (PH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier